Οι επιστήμονες ανέλυσαν επτά δισεκατομμύρια λέξεις σε 800 εκατομμύρια
«τιτιβίσματα» (tweets) στο Twitter στη διάρκεια μιας τετραετίας
διαπιστώνοντας ότι μέσα στο 24ωρο συμβαίνουν διακριτές μεταβολές στον
τρόπο σκέψης και έκφρασης των ανθρώπων μέσα στο 24ωρο.
Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι σκέφτονται πιο αναλυτικά και λογικά νωρίς το πρωί, ενώ όταν πέφτει το βράδυ, αρχίζουν να σκέπτονται με πιο συναισθηματικό και υπαρξιακό τρόπο, λέει η νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη.

Λογική το πρωί, ευαισθησία το βράδυ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης Νέλο Κριστιανίνι, χρησιμοποίησαν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης AΙmethods για να αναλύσουν το περιεχόμενο του Twitter με βάση 73 ψυχομετρικούς δείκτες.

Η ανάλυση δείχνει ότι η γλώσσα μεταβάλλεται δραματικά μεταξύ μέρας και νύχτας, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές και τις μεταβολές του βιολογικού ρολογιού.

Περίπου στις 6 ώρα το πρωί η αναλυτική-λογική σκέψη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και παραμένει σε αυτή τη «συχνότητα» έως περίπου τις δέκα το πρωί. Οι χρήστες τείνουν να χρησιμοποιούν λέξεις που σχετίζονται με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης, ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, μεγαλύτερη τάση για ατομικότητα, αποδοτικότητα, κυνήγι χρημάτων και εξουσία, καθώς και πιο θετική ψυχική διάθεση. 

Από την άλλη, με το που πέφτει το σκοτάδι, το «πάνω χέρι» παίρνει ο πιο συναισθηματικός τρόπος σκέψης και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λεξιλόγιο που προδίδει μια πιο παρορμητική, ευαίσθητη, κοινωνική, αλλά και αρνητική ψυχική διάθεση. Σκέφτονται συχνότερα για το σεξ και τις σχέσεις τους. Αργά το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα, οι άνθρωποι σκέφτονται συχνότερα για τα υπαρξιακά προβλήματα της ζωής, όπως ο θάνατος.

Πότε έχουμε την καλύτερη διάθεση;

Πάντα σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα, την καλύτερη ψυχική διάθεση και τα πιο θετικά συναισθήματα, φαίνεται ότι έχουμε μετά το πρωϊνό ξύπνημα τις Κυριακές. Τότε νιώθουμε λιγότερο φόβο, λύπη, θυμό κ.ά. 

Ακολουθήστε το στο Google News