Εκτός από τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο και το Αλτζχάιμερ, φαίνεται ότι η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει και στην αύξηση της οστικής μάζας. Το πόρισμα προέκυψε μετά από μία μακροχρόνια επιστημονική έρευνα, την πρώτη στο είδος της, σχετικά με την επίδραση της διατροφής στα οστά των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, που πάσχουν από οστεοπόρωση.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν σχεδόν 1.150 εθελοντές, ηλικίας 65-79 ετών από τη Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία και Πολωνία, για περισσότερο από έναν χρόνο. Αφού μέτρησαν την πυκνότητα των οστών τους, ζήτησαν από τους μισούς να ακολουθήσουν τη μεσογειακή διατροφή.
Στο τέλος της πολύμηνης έρευνας, οι επιστήμονες ξαναμέτρησαν την οστική πυκνότητα των εθελοντών και αποδείχτηκε ότι εκείνοι που είχαν οστεοπόρωση και δεν ακολούθησαν κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο είχαν το αναμενόμενο ποσοστό απώλειας οστικής μάζας.
Αντίθετα όσοι έτρωγαν πλούσιες ποσότητες σε φρούτα, λαχανικά, καρπούς, δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρια και λιγότερα γαλακτοκομικά, κόκκινο κρέας και αλκοόλ παρουσίασαν σημαντική αύξηση της πυκνότητας των οστών, κυρίως στο μηριαίο οστό. «Είναι ένα κόκαλο σε στρατηγικό σημείο, γιατί η απώλεια της μάζας του είναι η αιτία πολλών καταγμάτων στην περιοχή της λεκάνης» εξήγησε η καθηγήτρια Susan Fairweather-Τait από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας που ηγήθηκε της έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και προσθέτει: «Τα οστά χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να σχηματιστούν. Ετσι το ότι είδαμε αισθητή βελτίωση μέσα σε μόλις 12 μήνες είναι πολύ σημαντικό.»
Η έρευνα θα επαναληφθεί για μεγαλύτερο διάστημα σε ακόμα περισσότερους εθελοντές, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά της. Αν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, τότε η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε κάλλιστα να συνεπικουρεί τη φαρμακευτική αγωγή που δίνουν οι γιατροί στους πάσχοντες από οστεοπόρωση, οι οποίοι μόνο σε Μ. Βρετανία και ΗΠΑ υπολογίζονται γύρω στα 47 εκατομμύρια, γυναίκες αλλά και άνδρες.