Οι millennials, ή αλλιώς η Generation Y, είναι η γενιά που γεννήθηκε από τις αρχές των 80s μέχρι την αρχή των 00’s. Οι γυναίκες millennials έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, απ’ ό,τι οι μαμάδες τους. Αιτία είναι η πίεση των social media και ο ρυθμός της καθημερινότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Bristol, που διεξήγαγαν μια έρευνα.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες εντόπισαν 2.390 έγκυες ηλικίας 19-24 ετών, την περίοδο 1990-1992, και επανέλαβαν την ίδια έρευνα το 2012-2016, με 180 από τις κόρες τους που είχαν μεγαλώσει και είχαν γίνει οι ίδιες μαμάδες. Το πόρισμα έδειξε ότι στην εποχή μας οι νεαρές γυναίκες έχουν 51% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ψυχικά προβλήματα στην εγκυμοσύνη σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες σχολίασαν ότι το φαινόμενο καθρεφτίζει τη γενικότερη τάση για κατάθλιψη που βιώνουν οι νέες γυναίκες και προσθέτουν ότι «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις αλλαγές στην κοινωνία και στον τρόπο ζωής, γιατί αυτά είναι πιθανές αιτίες. Το χρόνιο στρες, η έλλειψη ύπνου, οι διατροφικές συνήθειες, ο γρήγορος ρυθμός ζωής αλλά και η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας, του Internet και η χρήση των social media, συχνά οδηγούν σε κοινωνική απομόνωση, σε αλλαγές στην κοινωνική ζωή και ενδεχομένως και σε συναισθήματα κατάθλιψης, τα οποία οξύνονται κατά την εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, οι millennials έγκυες αντιμετωπίζουν και άλλες προκλήσεις. Σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990, το ποσοστό των μαμάδων που δουλεύουν έχει αυξηθεί αισθητά, ενώ τα μη ευέλικτα ωράρια και οι πολλές ώρες εργασίας συνοδεύονται από πιο έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η επικεφαλής της μελέτης Dr. Rebecca Pearson, λέκτορας στην ψυχιατρική επιδημιολογία στο Πανεπιστήμιο του Bristol ανέφερε σχετικά: «Η έρευνα καταδεικνύει ότι η κατάθλιψη μεταξύ των νεαρών γυναικών μπορεί να προκαλείται από το συναίσθημα του στρες και του εγκλωβισμού και όχι από τη στεναχώρια ή την απάθεια.

Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που οι μητέρες τους είχαν κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν κι εκείνες από την ίδια αιτία.