Είναι γνωστό ότι η Kate Middleton επέλεξε τη συγκεκριμένη δίαιτα την περίοδο που ετοιμαζόταν να παντρευτεί τον πρίγκιπα William. H Dukan είναι απίστευτα δημοφιλής στην Ευρώπη με ένα πλάνο υψηλό σε πρωτεΐνες και με μία λίστα 100 τροφών από όπου μπορείτε να διαλέξετε χωρίς να μετράτε τις θερμίδες. Έχει δημιουργήσει μεγάλους θαυμαστές αλλά και ανθρώπους που αντιτίθενται σε αυτό το διατροφικό πλάνο εξαιτίας της αυστηρότητας αλλά και του αποκλεισμού διατροφικών ομάδων.Πώς λειτουργεί όμως;

Υπάρχουν δίαιτες που είναι υψηλές σε πρωτεΐνη, χαμηλές σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Η Dukan τα περιλαμβάνει όλα, με τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στις τροφές. Η δίαιτα αποτελείται από 4 φάσεις που προοδευτικά γίνονται λιγότερο αυστηρές. Η πρώτη φάση είναι η ‘επίθεση’ όπου καταναλώνετε πρωτεΐνες. Ακολουθεί η φάση των μη αμυλούχων λαχανικών ενώ στην τρίτη προσθέτετε φρούτα και ψωμί. Τώρα μπορείτε να τρώτε περισσότερο άμυλο. Η τέταρτη και τελευταία φάση αφορά στη σταθεροποίηση η οποία έχει και διάρκεια. Σε αυτή τη φάση τρώτε ό,τι σας αρέσει αλλά μία μέρα την εβδομάδα επιστρέφετε στη φάση ‘επίθεσης’ με έξτρα φυτικές ίνες και σωματική άσκηση.Τα αρνητικά της Dukan.

Θεωρείται μία αρκετά αυστηρή δίαιτα που δεν σας εγγυάται ότι δεν θα ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε. Επίσης, αν αναζητάτε έναν απλό και γρήγορο τρόπο για απώλεια κιλών, η Dukan δεν είναι για εσάς. Αν και στην αρχή χάνετε πολύ γρήγορα αρκετά κιλά, μετά γίνεται πολύ δύσκολο και μπορεί αυτό να σας προκαλέσει εκνευρισμό. Οι χορτοφάγοι θα την βρουν αρκετά μονότονη γιατί οι μόνες επιλογές τους είναι τα προϊόντα που βασίζονται στη σόγια, και αυτά σε περιορισμένη κλίμακα.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνει ως ενδεδειγμένη απώλεια βάρους τα 4 με 5 κιλά μηνιαίως, αυτό σημαίνει ότι η Dukan οδηγεί περισσότερο σε απώλεια υγρών παρά λίπους. Επίσης, για ένα διάστημα αποκλείει την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, κάτι που μας στερεί τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. H αποκλειστική κατανάλωση πρωτεϊνών στην πρώτη φάση ίσως αυξήσει τα επίπεδα χοληστερίνης. Θεωρείται απαγορευτική σε όσους έχουν προβλήματα στα νεφρά αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν προτείνεται να ξεκινήσετε αυτήν τη δίαιτα αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.