Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Sex Research, η διαφορά μεταξύ του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων που αναφέρουν οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από την τάση μεταξύ των ανδρών να υπερβάλουν ως προς τον αριθμό των συντρόφων τους.

Η έρευνα που διενεργήθη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles (Natsal-3) έδειξε ότι οι άνδρες ανέφεραν κατά μέσο όρο 14 ερωτικές παρτενέρ, ενώ οι γυναίκες ανέφεραν κατά μέσο όρο μόνον επτά ερωτικούς συντρόφους.

Αρχικά, τα άτομα που ανέφεραν πολύ μεγάλο αριθμό ερωτικών συντρόφων διαστρέβλωναν το μέσο όρο και αυτή η επίδραση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ανδρών. Άνδρες και γυναίκες σε αυτή την ομάδα ανέφεραν 110 και 50 ή και περισσότερους ερωτικούς συντρόφους, αντίστοιχα. Η εξαίρεση αυτών των ατόμων μείωσε τον συνολικό μέσο όρο και μείωσε τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

Η διαφορά μειώθηκε περαιτέρω όταν ελήφθη υπόψη η στρατηγική μέτρησης. Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να κάνουν εκτίμηση και όχι ακριβή μέτρηση των συντρόφων τους. Για παράδειγμα, μεταξύ όσων ανέφεραν 5-9 συντρόφους, το 24% των ανδρών έκανε εκτίμηση και όχι μέτρηση, συγκριτικά με το 15% των γυναικών.