Η Δρ Μπάρμπαρα Μορρισον και η ομάδα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας έθεσαν υπό ιατρική αξιολόγηση 798 άτομα 35 ετών και άνω που γυμνάζονταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, σε μέτριο έως έντονο ρυθμό. Στο δείγμα είχαν συμπεριληφθεί από δρομείς και ποδηλάτες έως αθλητές τρίαθλου και κωπηλάτες.

Οι συμμετέχοντες που τέθηκαν υπό ιατρική αξιολόγηση γυμνάζονταν το λιγότερο 3 φορές την εβδομάδα, από μέτριο έως έντονο ρυθμό. Έδωσαν πληροφορίες για την υγεία τους, το οικογενειακό ιστορικό τους και τα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης. Επίσης είχαν υποβληθεί σε μέτρηση αρτηριακής πίεσης και μέτρηση της περιμέτρου της μέσης, ενώ ορισμένοι είχαν κάνει και τεστ κοπώσεως. Όσοι είχαν μη φυσιολογικά αποτελέσματα είχαν επιπλέον υποβληθεί σε αγγειογραφία για τυχόν διάγνωση καρδιαγγειακού νοσήματος.

Από τους 798 αθλητές, 94 (11%) διαπιστώθηκε ότι είχαν σημαντική καρδιαγγειακή νοσηρότητα. Δέκα άτομα είχαν σοβαρή στεφανιαία νόσο, χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα.

Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει παλαιότερα δεδομένα που δείχνουν ότι οι αθλητές έχουν υψηλότερη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσει κάποιος να αθλείται, αφού τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι διαχειρίσιμα, τόσο με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όσο και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.