Σουηδοί ερευνητές δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications μελέτη σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένα κύτταρα στον ιππόκαμπο παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο θαρραλέος ή δειλός είναι κάποιος.

Ομάδα ειδικών από το Τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Ουψάλα συνεργάστηκε με ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε ντο Νορτε της Βραζιλίας και ανακάλυψαν ότι μερικά από τα κύτταρα του ιππόκαμπου παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και το άγχος.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι νευρώνες OLM, όταν διεγείρονται παράγουν έναν εγκεφαλικό ρυθμό που είναι ίδιος με αυτό όταν τα ζώα αισθάνονται ασφαλή σε ένα απειλητικό περιβάλλον. Ακόμα διαπίστωσαν ότι το άγχος και η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μπορεί να ελεγχθεί με τη χειραγώγηση των κυττάρων OLM. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με φαρμακολογικούς παράγοντες.

Η ίδια επιστημονική ομάδα στο πρόσφατο παρελθόν ανακάλυψε ότι τα κύτταρα OLM είναι «πυλωροί» των αναμνήσεων στον ιππόκαμπο και έχουν μεγάλη ευαισθησία στη νικοτίνη.

«Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί όταν οι άνθρωποι έχουν άγχος στρέφονται στο τσιγάρο για να χαλαρώσουν», λέει ο Δρ Ρίτσαρντσον Λεαο από το βραζιλιάνικο Ινστιτούτου Εγκεφάλου.

«Είναι εντυπωσιακό πως διαφορετικές περιοχές της ίδιας εγκεφαλικής δομής ελέγχουν διακριτές συμπεριφορές και πως αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Η αναγνώριση συγκεκριμένων κυκλωμάτων που βρίσκονται πίσω από τη γνωστικότητα ή συναισθηματικές διαδικασίες είναι καίριας σημασίας για την καλύτερη κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων», συμπληρώνει η Δρ Σαντζα Μικουλοβιτς από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.