Οι γυναίκες προεμμηνοπαυσιακής ηλικίας που εργάζονται νύχτα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Epidemiology.

Οι συμμετέχουσες είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια ή τηλεφωνικές συνεντεύξεις για το επάγγελμά τους και τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Η μέση ηλικία τους κυμαινόταν από 55 έως 59 ετών, ανάλογα τη χώρα. Επίσης η αναλογία της νυχτερινής εργασίας κυμαινόταν από 6% στη Γερμανία έως 17% στην Αυστραλία. Στον Καναδά, το ποσοστό ήταν 16,7%. Ωστόσο, ο κίνδυνος φάνηκε να εξαφανίζεται δύο χρόνια μετά τη διακοπή της νυχτερινής εργασίας.

«Οι γυναίκες που εργάζονταν τουλάχιστον τρεις ώρες μεταξύ 00:00 και 05:00 είχαν 12% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν εργαστεί ποτέ νύχτα. Μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ο κίνδυνος ήταν 26%», εξηγεί η Δρ Γκραντι.

«Ενώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα με βεβαιότητα, πιστεύουμε ότι ο συσχετισμός έχει να κάνει με τη θεωρία ότι η νυχτερινή εργασία διαταράσσει τον κιρκαδιανό ρυθμό και αναστέλλει την έκκριση μελατονίνης, η οποία παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του μαστού», λέει η ερευνήτρια προσθέτοντας ότι η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε οι πολιτικές που αφορούν στην εργασία να λαμβάνουν στο μέλλον υπόψη τους και αυτό τον κίνδυνο για την υγεία των γυναικών και να σχεδιαστούν προληπτικά μέτρα αλλά και να γίνουν προσαρμογές στα εργασιακά ωράρια.

Ακολουθήστε το στο Google News