Πίτσα με λιγότερο τυρί

Μια πρώτη συμβουλή είναι να παραγγείλετε την πίτσα σας με λιγότερο τυρί. Ζητήστε να σας βάλουν τη μισή ποσότητα από τη συνηθισμένη και να είστε σίγουροι ότι δεν θα την κάνει λιγότερο απολαυστική, είναι πολύ πιθανό μάλιστα να μην καταλάβετε τη διαφορά. Δώστε επίσης ιδιαίτερη σημασία στο είδος του τυριού που θα επιλέξετε. Το πιο συνηθισμένο τυρί που χρησιμοποιείται στις πίτσες είναι η μοτσαρέλα και ακολουθούν το προβολόνε, το τσένταρ, το κασέρι, η παρμεζάνα και η φέτα. Από αυτά το πιο πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά είναι η παρμεζάνα και το τσένταρ και το πιο φτωχό η μοτσαρέλα και η φέτα. Συγκεκριμένα 30 γρ. τυρί (μέγεθος σπιρτόκουτου) δίνουν:

παρμεζάνα: 138 θερμίδες και 12 γρ. λίπος

τσένταρ: 114 θερμίδες και 9 γρ. λίπος

κασέρι: 99 θερμίδες και 8 γρ. λίπος

μοτσαρέλα: 80 θερμίδες και 6 γρ. λίπος

φέτα: 75 θερμίδες και 6 γρ. λίπος

Και βέβαια ξεχάστε εντελώς την περίπτωση να παραγγείλετε πίτσα με έξτρα τυρί ή με πολλούς συνδυασμούς τυριών π.χ. πίτσα 4 τυριά ή πίτσα 3 τυριά. Μια πίτσα με μίγμα τριών τυριών (μοτσαρέλα, παρμεζάνα, τσένταρ) με λεπτή ζύμη και μόνο με ζαμπόν έχει περίπου 280 θερμίδες το κομμάτι, ενώ μόνο με μοτσαρέλα και ζαμπόν 220.


Ποια ζύμη να διαλέξω;

Αφράτη, λεπτή και τραγανή ή παραδοσιακή;

Η ζύμη πίτσας αποτελείται κυρίως από αλεύρι, προζύμη ή μαγιά και νερό. Γι’ αυτό και γενικά είναι χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες. Περισσότερες θερμίδες έχει η αφράτη ζύμη και λιγότερες η λεπτή τραγανή ζύμη και η παραδοσιακή. Προτιμήστε την παραδοσιακή ζύμη, που ψήνεται σε παλιού τύπου φούρνο (παραδοσιακό). Σε αυτούς τους φούρνους η πίτσα τοποθετείται στον πάτο και ψήνεται απλά, ενώ στους σύγχρονους φούρνους χρησιμοποιείται υψηλότερη θερμοκρασία η οποία απαιτεί επιπλέον λίπος στη ζύμη ώστε να επιτευχθεί γρήγορο ψήσιμο χωρίς να καεί και να κολλήσει η πίτσα. Αποφύγετε την πίτσα που η ζύμη της είναι γεμιστή με τυρί διότι ένα τέτοιο κομμάτι μεσαίου μεγέθους με πεπερόνι και λαχανικά έχει περίπου 525 θερμίδες και 26 γραμμάρια λίπος, ενώ η ίδια πίτσα, αλλά με λεπτή τραγανή ζύμη, έχει περίπου 290 θερμίδες και 14 γραμμάρια λίπος. Άρα παραγγέλνοντας τη δεύτερη γλιτώνετε 235 θερμίδες και 12 γραμμάρια λίπος.

Τα υλικά κάνουν τη διαφορά στις θερμίδες

Τα λαχανικά είναι τα πιο φτωχά σε θερμίδες υλικά που μπορείτε να βάλετε στην πίτσα και τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι μπορείτε άφοβα να παραγγείλετε μια πίτσα με κρεμμύδι, μανιτάρια, πράσινες ή κόκκινες πιπεριές, φρέσκια ντομάτα και αν θέλετε κομμάτια ανανά. Αν συνηθίζετε να την παραγγέλνετε και με ελιές να ξέρετε ότι αυτές θα σας προσθέσουν περίπου 25 με 30 θερμίδες και 2 με 3 γραμμάρια λίπος (4 πράσινες ή μαύρες ελιές έχουν 25 θερμίδες και 2 γραμμάρια λίπος). Αν δεν σας πολυνοιάζει καλό είναι να τις αποφύγετε.

Από τα αλλαντικά και κρεατικά τα πιο ελαφριά είναι το ψητό ή βραστό κοτόπουλο, το ζαμπόν και ο τόνος. Το καθένα από αυτά μπορεί να προσθέσει μόνο 2 γραμμάρια περίπου λίπος στο κομμάτι, ενώ το μπέικον, το λουκάνικο, το πεπερόνι και το χοιρινό θα διπλασιάσουν το λίπος και θα το ξεπεράσουν σε κάθε κομμάτι. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι μεσαίου μεγέθους πίτσα με λεπτή ζύμη και λουκάνικο έχει περίπου 330 θερμίδες και 17 γραμμάρια λίπος, ενώ ένα κομμάτι με λεπτό ζυμάρι, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι, μανιτάρια και ζαμπόν έχει 200 θερμίδες και 6 γραμμάρια λίπος επομένως γλιτώνετε 130 θερμίδες και 11 γραμμάρια λίπος.

Λευκή ή κόκκινη σάλτσα;

Η λευκή σάλτσα που φτιάχνεται από κρέμα γάλακτος, και την χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια και στις πίτσες, έχει πολύ περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά απ’ ό,τι η σάλτσα ντομάτας που είναι σαφώς χαμηλότερη σε λιπαρά αφού φτιάχνεται με φρέσκια ντομάτα και ελαιόλαδο.

Συμβουλές

  • Αποφεύγετε να παραγγέλνετε πίτσες που συνοδεύονται από επίθετα όπως special, deluxe, supreme, super, jumbo, κ.λπ.
  • Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε στα δύο με τρία κομμάτια, τότε καλύτερα να παραγγείλετε ατομική πίτσα ώστε να μην υπάρχουν περισσότερα κομμάτια και σας βάζουν σε πειρασμό.
  • Συνοδεύστε οπωσδήποτε την πίτσα με μια πράσινη σαλάτα, αλλά σε καμιά περίπτωση μην ενδώσετε στον πειρασμό να παραγγείλετε για ορεκτικό και σκορδόψωμο (1 φέτα έχει 150 θερμίδες και 8gr λιπαρά).

Πίνακας θερμίδων

Σε αυτό τον πίνακα θα βρείτε τους πιο συνηθισμένους συνδυασμούς υλικών για πίτσα και τις θερμίδες τους. Οι θερμίδες που αναφέρονται αφορούν ένα κομμάτι πίτσας μεσαίου μεγέθους.                                                           

Μοτσαρέλα, χοιρινό, ζαμπόν, μοσχάρι, πεπερόνι και μίγμα τριών τυριών

Αφράτη ζύμη: 360 θερμίδες και 21 γρ. λίπος

Λεπτή και τραγανή ζύμη: 310 θερμίδες και 19 γρ. λίπος

Μοτσαρέλα, χοιρινό, πεπερόνι, μοσχάρι, ζαμπόν, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι, ελιές και μανιτάρια

Αφράτη ζύμη: 340 θερμίδες και 18 γρ. λίπος

Λεπτή ζύμη:280 θερμίδες και 15 γρ. λίπος

Μοτσαρέλα, πεπερόνι, μοσχάρι, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι, μανιτάρια

Αφράτη ζύμη: 320 θερμίδες και 17 γρ. λίπος

Λεπτή ζύμη: 250 θερμίδες και 13 γρ. λίπος

Προτείνουμε:

Μοτσαρέλα, μανιτάτρια, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι και φρέσκια ντομάτα

Αφράτη ζύμη: 270 θερμίδες και 12 γρ. λίπος

Λεπτή και τραγανή ζύμη: 190 θερμίδες και 7 γρ. λίπος


Μοτσαρέλα και σάλτσα ντομάτας (μαργαρίτα)

Αφράτη ζύμη: 290 θερμίδες και 14 γρ. λίπος

Λεπτή και τραγανή ζύμη: 200 θερμίδες και 9 γρ. λίπος

Μοτσαρέλα, ζαμπόν, μανιτάρια, πιπεριές

Αφράτη ζύμη: 300 θερμίδες και 14 γρ. λίπος

Λεπτή ζύμη: 230 θερμίδες και 10 γρ. λίπος

Μοτσαρέλα, μπέικον και τσένταρ:

Αφράτη ζύμη: 310 θερμίδες και  15 γρ. λίπος

Λεπτή ζύμη: 245 θερμίδες και 11 γρ. λίπος