Μπορεί η συσκευασία που συναντάμε στα ράφια των σουπερμάρκετ να μην είναι τόσο γκλάμορους σε σχέση με τα καλλυντικά πολυτελείας, όμως το λάδι καρύδας είναι ο σούπερ σταρ της ομορφιάς και μάλιστα είναι διαχρονικός. Φυσικό ενυδατικό, αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητιακό, με εξωτική γεύση, ιδανικό και για μαγειρικές συνταγές, αυτό το υλικό αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να έχουμε πολλά καλλυντικά για να φροντίσουμε την εμφάνισή μας. Εμείς συγκεντρώσαμε τις δέκα καλύτερες ιδέες περιποίησης-ομορφιάς με μοναδικό υλικό (καλά το μαντέψατε) την καρύδα και το έλαιό της, το οποίο μπορούμε να βρούμε σε στερεά ή υγρή μορφή, σε καταστήματα βιολογικών ειδών, online shops, καταστήματα καλλυντικών και μεγάλων σουπερμάρκετ.

#1 Θεραπεία βαθιάς ενυδάτωσης για τα μαλλιά

Προτού κοιμηθούμε, απλώνουμε μια μικρή ποσότητα στις άκρες των μαλλιών και τα χτενίζουμε. Στη συνέχεια, τα πιάνουμε ένα χαλαρό σινιόν και βάζουμε ένα σκουφάκι ντους για να μη λερώσουμε το μαξιλάρι μας. Ηδη το επόμενο πρωί τα μαλλιά μας θα έχουν γίνει πιο απαλά, λαμπερά και ευκολοχτένιστα. Αν θέλουμε, λουζόμαστε με ένα ήπιο σαμπουάν, για να απομακρύνουμε τυχόν λιπαρότητα.

#2 Κατά του φριζαρίσματος

Οι απείθαρχες τρίχες είναι συνηθισμένο φαινόμενο το καλοκαίρι λόγω της υγρασίας και του αέρα. Ομως το έλαιο καρύδας είναι το ιδανικό γιατρικό: Απλώνουμε ελάχιστη ποσότητα από τη μέση των μαλλιών ως τις άκρες και τα χτενίζουμε με τα δάχτυλά μας. Σε λίγα δευτερόλεπτα το φριζάρισμα θα έχει εξαφανιστεί.

#3 Αντίο, πιτυρίδα

Πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, οφείλεται στην ξηροδερμία. Η ενυδάτωση του τριχωτού θα μειώσει σημαντικά και ίσως εξαλείψει το φαινόμενο. Εφαρμόζουμε 2-3 κουταλιές σούπας στο τριχωτό και κάνουμε απαλό μασάζ. Περιμένουμε 30΄ και στη συνέχεια λουζόμαστε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 1-2 φορές την εβδομάδα και σύντομα θα διαπιστώσουμε τεράστια βελτίωση.

#4 Καθαριστικό προσώπου

Ο διπλός καθαρισμός είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα της περιποίησης του προσώπου. Το έλαιο καρύδας μπορεί επάξια να αντικαταστήσει το καθαριστικό έλαιο ή το μπαλμ που κάνει ντεμακιγιάζ, αφού ελάχιστη ποσότητα είναι ικανή να «λιώσει» ακόμα και την πιο επίμονη μάσκαρα. Απλώνουμε ελάχιστη ποσότητα στις άκρες των δαχτύλων και κάνουμε απαλό μασάζ στο πρόσωπο, στα μάτια και στον λαιμό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε ένα αφρώδες καθαριστικό προσώπου που ξεπλένεται με νερό.

#5 Απολεπιστικό χειλιών

Για να αναδείξουμε το νέο μας εντυπωσιακό κοραλλί κραγιόν, πρέπει να έχουμε απαλά, λεία χείλη. Για να απομακρύνουμε τυχόν ξεφλούδισμα και ξηρότητα, ανακατεύουμε στην παλάμη μας λίγο έλαιο καρύδας με μαύρη ζάχαρη, και απλώνουμε το μείγμα στα χείλη τρίβοντας απαλά με τα δάχτυλά μας. Το λάδι καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του ως ενυδατικό μπαλμ.

#6 Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος

Η αντιβακτηριδιακή της υπόσταση απομακρύνει τα μικρόβια και τις τοξίνες από τη στοματική κοιλότητα και χαρίζει ευχάριστη αναπνοή. Χρησιμοποιούμε το έλαιο καρύδας όπως το στοματικό διάλυμα, για 10-20 δευτερόλεπτα, και το φτύνουμε. Επίσης, αν αναμείξουμε ένα μέρος λάδι καρύδας, ένα μέρος μαγειρική σόδα και μερικές σταγόνες μέντας, φτιάχνουμε μια σπιτική, φυσική οδοντόκρεμα που λευκαίνει τα δόντια και προστατεύει από την πλάκα και την ουλίτιδα.

#7 Εξωτικό highlighter

Για να αποκτήσουμε φυσικές γυαλάδες που θα τονίσουν το καλοκαιρινό μας μαύρισμα, απλώνουμε ελάχιστη ποσότητα έλαιο καρύδας, αντί για highlighter, στα ζυγωματικά, στο κόκαλο της μύτης, στα κόκαλα του ντεκολτέ, αλλά και κατά μήκος της γάμπας.

#8 Για το ξύρισμα

Αντί για αφρό ξυρίσματος ή σαπουνάδα, απλώνουμε έλαιο καρύδας στα πόδια μας και τελειώνουμε το ξύρισμα στο άψε – σβήσε, εύκολα και αποτελεσματικά. Επιπλέον, τα πόδια μας θα ενυδατωθούν και θα γίνουν πιο απαλά από ποτέ.

#9 Ξεχωριστό body scrub

Λιώνουμε μια κούπα του τσαγιού βούτυρο καρύδας και προσθέτουμε τόση μαύρη ζάχαρη όση χρειάζεται για να φτιάξουμε ένα σφιχτό μείγμα απολεπιστικού. Αν θέλουμε να τονίσουμε το άρωμά του, προσθέτουμε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας.

#10 Φροντίδα στα νύχια

Ακόμα και στα ξηρά και ταλαιπωρημένα νύχια, το λάδι καρύδας μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Απλώνουμε κάθε βράδυ ελάχιστη ποσότητα στα πετσάκια και κάνουμε μασάζ για να απορροφηθεί. Μέρα με τη μέρα, τα νύχια θα δυναμώνουν και τα πετσάκια δεν θα ξεφλουδίζουν, κάνοντας το μανικιούρ μας πιο εύκολο.