Υπάρχει το ενοχικό σύνδρομο που ακολουθεί καθημερινά πολλούς ανθρώπους και τους στερεί τις απολαύσεις της ζωής. Αυτό συνήθως το νιώθουν οι μαμάδες που πρέπει να συνδυάσουν τη δουλειά με τη μητρότητα αλλά χωρίς να ξεχνούν ότι είναι γυναίκες και έχουν τις δικές τους ανάγκες. Εκτός του ότι δεν θα έπρεπε να νιώθετε ενοχικά, σκεφτείτε ότι η ικανοποίηση των μικρών σας αναγκών είναι αυτό που σας δίνει το κίνητρο να έχετε περισσότερη ενέργεια και όρεξη σε καθημερινή βάση.

  • Να φροντίζετε την εμφάνισή σας. Δεν εννοώ να βάφεστε και να ντύνεστε για να αρέσετε στους άλλους. Η προετοιμασία όταν βγαίνετε από το σπίτι, η αγορά ενός κραγιόν που σας κολακεύει και η περιποίηση του προσώπου είναι πράγματα που τα κάνετε για να νιώθετε εσείς καλά και για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είστε σημαντική.
  • Να βρίσκετε έστω και λίγο χρόνο για χαλάρωση. Η ένταση της καθημερινότητας και των ευθυνών δημιουργούν αναπόφευκτο άγχος που μπορεί να σας προκαλεί πονοκεφάλους και μόνιμη ένταση. Ξεκλέψτε τουλάχιστον 15 λεπτά για να διαλογιστείτε, να κάνετε γιόγκα ή απλά να ξαπλώσετε και να αποφορτιστείτε.
  • Να τρέφεστε σωστά, όχι τόσο για αισθητικούς λόγους αλλά για να νιώθετε ευεξία. Αν ισχύει ότι είμαστε ό,τι τρώμε, πρέπει να αποφεύγετε το junk food, την πολλή ζάχαρη και τις μεγάλες ποσότητες που δυσκολεύουν την πέψη και τον ύπνο σας.
  • Να γελάτε. Όχι με το ζόρι φυσικά. Αλλά να φροντίζετε να περνάτε χρόνο με ανθρώπους που σας φτιάχνουν τη διάθεση, σας επιτρέπουν να είστε ο εαυτός σας και δεν μιλάτε συνέχεια για μίζερα πράγματα. Το γέλιο και η χαρά απελευθερώνουν και τις αντίστοιχες ουσίες στον οργανισμό που σας κάνουν και να νιώθετε αλλά και να δείχνετε πιο όμορφες.