Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τα 40, οι πιθανότητες σύλληψης είναι λιγότερες από όσες μερικά χρόνια πριν. Ενίοτε, μπορεί να γίνει αδύνατον. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της εξέλιξης, αν μία γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει κανονικά, κάνει υγιές παιδί μέσα από θεραπείες γονιμότητας ή εξωσωματικές. Κάθε δεκαετία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο κομμάτι εγκυμοσύνη και μητρότητα.

Τα θετικά σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι έχετε πολύ μεγαλύτερη πείρα ζωής. Είχατε χρόνο να αναπτυχθείτε και να δείτε τον κόσμο. Έχετε μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια και νιώθετε πιο άνετα στον εργασιακό σας χώρο. Και η επιλογή του συντρόφου έχει πιο στέρεες βάσεις. Είστε σοφότερη γιατί αποδεδειγμένα οι μεγαλύτερες μητέρες είναι πιο μορφωμένες και παίρνουν καλύτερες αποφάσεις στο θέμα μεγάλωμα. Επίσης, είναι πιο πιθανό να θηλάσουν και να προσφέρουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές στο παιδί.

Τα αρνητικά είναι ότι μάλλον θα δυσκολευτείτε μέχρι να συλλάβετε. Τα ωάρια μειώνονται με την πάροδο των χρόνων και αυτό αυξάνει το ρίσκο αποβολής και γενετικών ανωμαλιών. Το ίδιο ισχύει και για την εγκυμοσύνη. Μετά τα 40 είναι πιο πιθανό να αποκτήσετε υψηλή πίεση και διαβήτη, καθώς και επιπλοκές στον τοκετό ή να γεννήσετε πρόωρα. Το ίδιο ισχύει και για το σπέρμα. Αν και οι άνδρες μπορούν να γίνουν γονείς σε μεγάλη ηλικία, η ποιότητα του σπέρματος χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων και συνδέεται με γενετικές ασθένειες του παιδιού. Εντοπίστε ένα γιατρό που να ειδικεύεται σε θέματα γονιμότητας για να σας καθοδηγήσει σωστά.