Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ είναι γνωστή εδώ και χρόνια και η αλήθεια είναι ότι έχει φανατικούς οπαδούς, μεταξύ αυτών και η γνωστή τραγουδίστρια Kylie Minogue. Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη δίαιτα, αν πίνουμε γκρέιπφρουτ με τα γεύματά μας μειώνονται οι θερμίδες που παίρνουμε. Ωστόσο, νέα ευρήματα δείχνουν ότι για να δούμε διαφορά βασιζόμενοι μόνο στην κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου, θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά πάνω από 40 γκρέιπφρουτ, πράγμα που όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατον. Αν όμως ακολουθούμε καθημερινά ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και γυμναζόμαστε συστηματικά, τότε το διάσημο φρούτο θα βοηθήσει. Το χρώμα του μπορεί να ποικίλλει, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, από ανοιχτό κίτρινο μέχρι ροζ ή ακόμα και κόκκινο. Ανεξάρτητα από το χρώμα του, έχει πάντα όξινη γεύση.
Τι μας προσφέρει
Το γκρέιπφρουτ έχει λιποδιαλυτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, του συμπλέγματος Β και C, αλλά και σε πολλά μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο και ο φώσφορος. Οι θερμίδες που μας δίνει είναι πολύ λίγες, περίπου 50 ανά φρούτο, και αν λάβουμε υπόψη μας ότι έρευνες το θέλουν να βοηθά στη δίαιτα και στη λιποδιάλυση, είναι μια τροφή που είναι καλό να προτιμάμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οντάριο στον Καναδά ανακάλυψαν ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να συμβάλει στη μείωση του βάρους μας, αλλά και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας χάρη στην ουσία ναρινγενίνη, που είναι υπεύθυνη για την πικρή του γεύση και η οποία καταφέρνει να ισορροπήσει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης. Επιπλέον, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, τα γκρέιπφρουτ όπως και τα άλλα εσπεριδοειδή θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν.

Πώς να το επιλέξουμε
Καλό είναι όταν αγοράζουμε γκρέιπφρουτ να επιλέγουμε τα πιο βαριά φρούτα. Και αυτό γιατί όσο πιο βαρύ τόσο πιο ζουμερό, πράγμα σημαντικό, αφού τα γκρέιπφρουτ συνήθως τα θέλουμε για τον χυμό τους, ενώ σπάνια τα τρώμε. Προσέχουμε επίσης ο φλοιός τους να είναι λείος και λαμπερός.

Προσοχή
Αν παίρνετε συστηματικά κάποιο φάρμακο, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να πίνετε χυμό γκρέιπφρουτ, γιατί μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη δράση ορισμένων φαρμάκων και να τα καταστήσει ακόμα και τοξικά για τον οργανισμό.