Ο Lionel Brockman Richie Jr. (γεννημένος στις 20 Ιουνίου 1949) είναι Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός και δισκογραφικός παραγωγός. Αρχίζοντας το 1968, ήταν μέλος του funk and soul συγκροτήματος των Commodores και στη συνέχεια ξεκίνησε μια σόλο καριέρα το 1982. Συνεργάστηκε επίσης στο φιλανθρωπικό single 1985 «We Are the World» με τον Michael Jackson, ο οποίος πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα .

Ο Richie έχει πουλήσει πάνω από 90 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας τον έναν από τους καλύτερους καλλιτέχνες του κόσμου όλων των εποχών. Είναι επίσης ένας βραβευμένος με πέντε βραβεία Grammy. Το 2016, ο Richie έλαβε την υψηλότερη τιμή του Hallwriting Hall of Fame, του βραβείου Johnny Mercer.

Είναι γνωστός για το αισθησιακό του στιλ και την αρρενωπότητα του, έχει χιλιάδες θαυμαστές όλων των ηλικιών και έχει χαρακτηριστεί σαν καλλιτέχνης με αισθαντική φωνή και εκκεντρικό γούστο.

Ο ίδιος προτιμά αγορές σε μαύρους τόνους και επενδύει σε κλασσικά κομμάτια καθώς λέει πως «αν ψωνίζεις με γούστο μπορείς να ανατρέξεις στην ντουλάπα σου και να φορέσεις κομμάτια που αγόρασες πριν από 10 ή και 20 χρόνια».