Πάντα εποχικά. Μην αγοράζετε λαχανικά που δεν είναι της εποχής τους, είναι ‘χτυπημένα’ ή παραμαλακωμένα. Ακόμα κι αν κόψετε το σάπιο μέρος, το πιθανότερο είναι ότι θα συμβεί γρήγορα και στο υπόλοιπο φρούτο.

Προτιμήστε τα ντόπια. Τα προϊόντα που παράγονται στον ίδιο τόπο δεν κάνουν μεγάλο ταξίδι για να φτάσουν στο τραπέζι σας, οπότε είναι πιο φρέσκα και λιγότερο ακριβά. Ειδικότερα, τα λαχανικά έχουν και καλύτερη γεύση. Αν πηγαίνετε σε τοπικά μαγαζιά, κάντε το όσο πιο νωρίς γίνεται μέσα στη μέρα.

Δοκιμάστε τα οργανικά. Τα οργανικά λαχανικά δεν έχουν ψεκαστεί και δεν έχουν μεταλλαχθεί. Μπορεί όμως να είναι πολύ πιο ακριβά.

Μυρίστε τα. Το φρέσκο μαρούλι, για παράδειγμα, έχει μία ξεχωριστή μυρωδιά φρέσκου κήπου.

Σημαντικά tips για τα λαχανικά

Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν 1 με 1 ½  φλιτζάνι την ημέρα.

Φασόλια: είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο κι εσείς μπορείτε να αγοράσετε αυτά που είναι σκληρά, τραγανά κι έχουν καλό χρώμα. Αποφύγετε αυτά που είναι μαλακά και έχουν σημάδια.

Καρότα: οι άκρες πρέπει να είναι πράσινες και να δείχνουν φρέσκες. Πρέπει να έχουν έντονο χρώμα και να είναι σκληρά.

Αγγούρια: τα βρίσκετε σε μεγάλη ποικιλία το καλοκαίρι. Πρέπει να είναι σκούρα πράσινα και να μην έχουν κιτρινίσει οι άκρες τους.

Κρεμμύδια: τα κίτρινα, τα κόκκινα και τα άσπρα δεν πρέπει να έχουν σημάδια, και πρέπει να είναι ξηρά. Μην αγοράζετε εκείνα που είναι κενά όταν τα χτυπάτε.

Ντομάτες: οι ντόπιες έχουν την καλύτερη γεύση. Η τέλεια ντομάτα δεν είναι ούτε πολύ μαλακή ούτε πολύ σκληρή. Αν θέλετε να ωριμάσουν κι άλλο, αφήστε τις σε ένα ζεστό μέρος που δεν το ‘χτυπάει’ ο ήλιος.