Επειδή ακούτε και διαβάζετε πολλά σχετικά με τον μεταβολισμό, ήρθε η στιγμή να μάθετε τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας καίει θερμίδες και μετατρέπει ό,τι τρώμε σε ενέργεια, την οποία χρησιμοποιεί για να εκτελέσει και να διατηρήσει τις λειτουργίες του.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι ο αριθμός θερμίδων που δαπανά ο οργανισμός για τη λειτουργία των ζωτικών του οργάνων. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τις θερμίδες που καίμε ακόμη και αν δεν κάνουμε τίποτα.

Ο αριθμός αυτός επηρεάζεται από το φύλο, την ηλικία, τη συχνότητα φυσικής άσκησης, το ύψος και άλλους παράγοντες.

Μπορεί να ακούγεται σαν ένας απλός μηχανισμός, αλλά δεν είναι. Ενώ ο μεταβολισμός είναι μια φυσική διαδικασία, επηρεάζεται σημαντικά από τον τρόπο ζωής μας.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τον μεταβολισμό. Ένας από τους πιο διαδεδομένους είναι το ότι πρέπει να τρώτε λίγο για να έχετε γρήγορο μεταβολισμό.

Επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Μπορεί να σας ακούγεται λογικό το ότι «λιγότερο φαγητό ίσον γρηγορότερος μεταβολισμός», στην πραγματικότητα όμως ισχύει σχεδόν το αντίθετο.

Είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας το πρωί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώσετε ένα πρωινό με πολλές θερμίδες.

Το να τρώτε σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αρκεί βέβαια οι επιλογές σας να είναι υγιεινές. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας να φάει ενώ δεν πεινάει, ούτε ότι όταν νιώθετε νευρικότητα ή βαρεμάρα μπορείτε να καταφεύγετε σε ανθιυγιεινά σνακ.

Απλά ακούστε το σώμα σας και προσπαθήστε να καλύψετε τις ανάγκες του με τον καλύτερο τρόπο.

Αν πάλι μειώσετε απότομα την πρόσληψη θερμίδων, ο μεταβολισμός σας θα μειωθεί και θα καίτε λιγότερες θερμίδες από πριν. Γι’ αυτό είναι βασικό να τροφοδοτείτε σωστά τον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να καίτε θερμίδες αποτελεσματικά και αποδοτικά.