Ο εκφοβισμός ορίζεται ως κακή συμπεριφορά που πληγώνει και συμβαίνει επαναλαμβανόμενα σε μία σχέση όπου δεν υπάρχει ισορροπία αλλά υπάρχει παιχνίδι δύναμης. Παίρνει διάφορες μορφές: λεκτικός, σωματικός, ιντερνετικός αλλά και σχεσιακός. Αν και τα σχολεία κάνουν πλέον περισσότερα πράγματα για να το αποτρέψουν, οι γονείς παραμένουν το κλειδί για να ενδυναμώσουν τα παιδιά και να το αποτρέψουν σαν γεγονός. Παρακάτω θα δείτε τα 4 κλασικά είδη και το πώς θα χειριστείτε.

Λεκτικό bullying: ο εκφοβισμός με χρήση σκληρών λέξεων περιλαμβάνει συνεχόμενες προσβολές, απειλές και ασεβή σχόλια για την εμφάνιση, τη θρησκεία, την εθνικότητα και το σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου.

Πώς εντοπίζετε τα σημάδια: τα παιδιά παύουν να συμμετέχουν σε πράγματα, αποκτούν κακή διάθεση και αλλάζει η όρεξή τους. Μπορεί να σας αναφέρουν κάποιο σχόλιο που έκαναν για το ίδιο και να ρωτήσει αν αληθεύει.

Τι να κάνετε: πρώτον, διδάξτε στα παιδιά σας σεβασμό. Μέσα από τη δική σας συμπεριφορά, δείξτε πώς φερόμαστε καλά σε όλους τους ανθρώπους ισότιμα. Κάθε παιδί πρέπει να μαθαίνει πώς να εκτιμά τον ίδιο του τον εαυτό και να γνωρίζει τα δυνατά του σημεία. H καλύτερη προστασία που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά είναι τα κάνουν ανεξάρτητα και γεμάτα αυτοπεποίθηση.

Σωματικό bullying: ο εκφοβισμός με σωματική επιθετικότητα, επαναλαμβανόμενο χτύπημα, σπρώξιμο και άγγιγμα με ακατάλληλους τρόπους.

Πώς να εντοπίσετε τις ενδείξεις: πολλά παιδιά δεν το λένε στους γονείς τους όταν συμβαίνει, οπότε προσέξτε τα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια όπως ανεξήγητα κοψίματα, μελανιές, ρούχα που έχουν σκιστεί ή λείπουν και συχνά παράπονα για πονοκέφαλο ή στομαχόπονο.

Τι να κάνετε: αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας δέχεται σωματικό εκφοβισμό, ξεκινήστε μία χαλαρή συζήτηση για το τι γίνεται στο σχολείο. Αν είναι κάποιος κακός μαζί του και πώς νιώθει. Να είστε σε επικοινωνία με τους δασκάλους και να επέμβετε, αν χρειαστεί με τη βοήθεια του νόμου.

Σχεσιακό bullying: όταν αφήνουν κάποιον εκτός παρέας ή δραστηριότητας με πρόθεση.

Πώς το εντοπίζετε: προσέξτε για αλλαγές στη διάθεση, και μία τάση να είναι περισσότερο μόνο του από πριν. Τα κορίτσια είναι πιθανότερο να βιώσουν κοινωνικό αποκλεισμό συγκριτικά με τα αγόρια και ο πόνος είναι εξίσου μεγάλος με το σωματικό bullying.

Τι να κάνετε: μιλήστε με το παιδί το βράδυ και ενθαρρύνετε τις ικανότητές του, επιβραβεύστε το και υπενθυμίστε του την ύπαρξη ανθρώπων που το αγαπούν. Αν ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες, θα δημιουργήσει εξωσχολικούς κοινωνικούς δεσμούς.

Ιντερνετικό bullying: ο εκφοβισμός που ξεκινά από φήμες μέσω μηνυμάτων κοινωνικών εφαρμογών και email. Έχουν ρατσιστικό και σεξιστικό χαρακτήρα και δημιουργούν εχθρική ατμόσφαιρα.

Πώς θα εντοπίσετε το πρόβλημα: αν το παιδί περνά πολλές ώρες στο Διαδίκτυο αλλά είναι λυπημένο και αγχωμένο, αν πάσχει από αϋπνίες και αρνείται να πάει στο σχολείο και αν αρνείται να συμμετάσχει σε δραστηριότητες.

Τι να κάνετε: πρώτα θέστε όρια για τη χρήση του Ίντερνετ. Ελέγξτε τις εφαρμογές που θα μπορούσαν να γίνουν κακοποιητικές για το παιδί. Το βασικότερο όμως είναι να μιλάτε συνεχώς με το παιδί ώστε να σας ενημερώσει πάραυτα, σε περίπτωση που είναι θύμα ιντερνετικού bullying. Εκτυπώστε τα μηνύματα και ενημερώστε τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: