Γίνεται να εξαφανίσετε τις ρυτίδες μέσα σε 20 λεπτά; Γίνεται. Να διώξετε την κούραση από το βλέμμα σας μια και καλή; Και αυτό γίνεται. Να αυξήσετε την πυκνότητα της επιδερμίδα σας; Επίσης εφικτό. Να «γεμίσετε» τα χείλη σας που αδυνατίζουν με την πάροδο του χρόνου; Επίσης γίνεται (σ.σ. πάντα με μέτρο, χωρίς υπερβολές)

Αυτός ο υδρόφιλος πολυσακχαρίτης που αναπαράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό, βρίσκεται κυρίως στο δέρμα και συγκρατεί την υγρασία του, διατηρώντας το ελαστικό και νεανικό. Το υπόλοιπο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για τη συντήρηση άλλων οργάνων, όπως οι μυς και οι αρθρώσεις. Από την ηλικία των 18-20 ετών ξεκινάει η μείωση της παραγωγής του υαλουρονικού οξέος από τον οργανισμό και η διάσπασή του, όμως το αποτέλεσμα γίνεται αισθητό από τα 40 και μετά.

Η δράση του υαλουρονικού οξέως, στο κομμάτι της αισθητικής:

  • «Γεμίζει» τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, ακόμα και τις πιο βαθιές. Αρκεί συνήθως μία συνεδρία
  • Αναδομεί το πάχος της επιδερμίδας, που μειώνεται με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα τη χαλάρωση.
  • Κάνει απαλή την υφή και ανανεώνει τη λάμψη του δέρματος, χάρη σε μεσοθεραπείες που συνδυάζουν το υαλουρονικό οξύ, με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και νουκλεοτίδια (στοιχεία που συμβάλλουν στη μακροζωία των κυττάρων).

«Γέμισμα» (Fillers)

Η πιο δημοφιλής θεραπεία για το γέμισμα των ρυτίδων και των χειλιών είναι οι τοπικές ενέσεις με υαλουρονικό οξύ. Συνήθως χρειάζεται μία μόνο συνεδρία και γίνεται επανέλεγχος μετά από 15 ημέρες. Τα αποτελέσματά της είναι άμεσα και διαρκούν από 9 μήνες έως 2 χρόνια, ανάλογα με τον τύπο υαλουρονικού οξέος που θα χρησιμοποιηθεί, και από το είδος των ρυτίδων.

Ποια η διαφορά του με το μπότοξ; Το μπότοξ προκαλεί χαλάρωση των μυών του προσώπου που προκαλούν τη σύσπαση των μυών καταπολεμώντας τη μηχανική αιτία της δημιουργίας τους. Ο συνδυασμός των δύο ουσιών είναι ιδανικός, ιδίως για τις πολύ βαθιές ρυτίδες, που βρίσκονται π.χ. στο μεσόφρυο ή τις ρινοπαρειές.

Ενέσιμη μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ

Εκτός από το πρόσωπο εφαρμόζεται στον λαιμό, το ντεκολτέ και τη ραχιαία επιφάνεια των χεριών. Η διαδικασία γίνεται στο ιατρείο και διαρκεί λίγα λεπτά. Ο γιατρός εκτελεί μια σειρά μικρο-ενέσεων με πολύ λεπτές βελόνες στο χόριο. Η θεραπεία είναι σχετικά ανώδυνη, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί ήπια αναισθησία, όπως μάσκα πάγου ή αναισθητική αλοιφή ή ακόμα και ελαφρά δόση ενέσιμου τοπικού αναισθητικού. Ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται ποικίλλει, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης και δίνουν εμφανή αποτελέσματα για 9 με 12 μήνες. Η διάρκεια των συνεδριών κυμαίνεται από 20′ έως 40′.

Μη ενέσιμη μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ

Ωστόσο, αν μισείτε τις βελόνες, υπάρχει μια ανώδυνη τεχνική, που μεταφέρει στο δέρμα μικροποσοτήτες δραστικών ουσιών. Η διείσδυσή τους επιτυγχάνεται με την εφαρμογή ρυθμισμένων μικρορευμάτων στην επίμαχη περιοχή, η οποία ταυτόχρονα ψύχεται μέσω της κεφαλής του ειδικού μηχανήματος. Η θεραπεία συνδυάζει υαλουρονικό οξύ με την αντιοξειδωτική βιταμίνη C, που ενισχύει την ανάπλαση των κυττάρων και αναστέλλει τον σχηματισμό μελανίνης. Επίσης συνδυάζει και αντιγηραντική βιταμίνη Α, που βοηθά στην επούλωση της επιδερμίδας.