Όλοι έχουμε τις ανασφάλειές μας. Αλλά αν ανησυχείς συχνά για το τι σκέφτονται οι άλλοι για την εμφάνισή σου ή για το αν σε συμπαθούν, είναι πιθανό να πάσχεις από κοινωνικό άγχος. Πρόκειται για το φόβο των κοινωνικών καταστάσεων  που περιλαμβάνουν αλληλεπιδράσεις με τους άλλους ανθρώπους. Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι το άγχος μήπως κριθείς ή αξιολογηθείς αρνητικά από τους άλλους ανθρώπους.

Ενίοτε, εκδηλώνεται και σωματικά με ιδρώτα, ξηροστομία και γρήγορους παλμούς. Αν δεν μιλάμε για περίπτωση που χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν τρόποι να περάσεις καλά τα φετινά Χριστούγεννα χωρίς να αποφύγεις τα πάρτι ή τα ρεβεγιόν.

Μην μπεις στον πειρασμό να ακυρώσεις. Όσο δελεαστικό και αν είναι να ακυρώσεις τελευταία στιγμή και να μην παρευρεθείς σε ένα πάρτι, αυτό που καταφέρνεις είναι να μην αγχωθείς λόγω πάρτι αλλά να γίνεις πιο αποφευκτική και να δυναμώσεις τα συμπτώματα. Όσο περισσότερο συμμετέχεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις, τόσο πιο άνετα αρχίζεις να νιώθεις. Μπορείς να πας σε πάρτι με παρέα για να μην νιώθεις μοναξιά.

Βάλε στόχο να μιλήσεις με τρεις νέους ανθρώπους. Αν πηγαίνεις σε ένα πάρτι, κάθεσαι σε μία γωνία και δεν μιλάς σε κανέναν, δεν βοηθάς το κοινωνικό άγχος. Δεν χρειάζεται να μιλήσεις σε όλους. Θέσε ένα μικρό στόχο να μιλήσεις σε ένα ή δύο νέους ανθρώπους, έστω και για λίγα λεπτά.

Μην πιεις πολύ. Τις περισσότερες φορές, μερικά ποτήρια κρασί μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και λειτουργούν σαν αγχολυτικό. Αυτό όμως δυστυχώς, χτίζει ένα νέο πρόβλημα γιατί καταλήγεις να μην μπορείς να επικοινωνήσεις αν δεν πιεις πολύ αλκοόλ.

Δώστε χρόνο στο άγχος. Όταν είσαι ήδη σε ένα πάρτι και νιώθεις το άγχος να σε κυριεύει, άφησέ το να ‘καθίσει’. Πάρε το χρόνο σου για να περάσουν τα συμπτώματα και μην νιώθεις ότι πρέπει να φύγεις ή ότι δημιουργείς πρόβλημα στην ατμόσφαιρα του πάρτι.