Η κλασική μάχη των Χριστουγέννων έχει ξεκινήσει για τα καλά: μελομακάρονο ή κουραμπιές; Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο δίλημμα, αφού τιμούν και τα δύο γλυκά εξίσου.

Τι γίνεται, όμως, με τις θερμίδες των αγαπημένων μας χριστουγεννιάτικων γλυκών;

Ένας κουραμπιές μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 240 θερμίδες, ενώ αν περιέχει και μεγάλα κομμάτια αμυγδάλου, ανεβαίνουν οι θερμίδες. Ωστόσο, οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική ωφέλιμη τροφή και σίγουρα δε θα κάνουν κακό στη διατροφή σας. Το αρνητικό του κουραμπιέ είναι η αφθονία του σε βούτυρο και κατ’ επέκταση η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα («κακά») λιπαρά. Όσον αφορά στη ζάχαρη άχνη, μπορείτε να τινάξετε τον κουραμπιέ, έτσι ώστε να γλιτώσετε την υπερβολική γλύκα και τις επιπλέον θερμίδες.

Ένα μελομακάρονο μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 220 θερμίδες και αποτελεί μια σχετικά υγιεινή επιλογή όταν έχει παρασκευαστεί με ελαιόλαδο, το οποίο είναι πηγή μονοακόρεστων («καλών») λιπαρών. Επίσης, το μέλι και το καρύδι είναι ευεργετικές τροφές για την υγεία μας.

Επομένως, η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι το μελομακάρονο, χωρίς, βέβαια, επικάλυψη σοκολάτας.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ενδίδετε στις αγαπημένες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, χωρίς να πάρετε βάρος. Αρκεί να έχετε μέτρο στην κατανάλωση και να περιορίζετε την πρόσληψη θερμίδων από τις υπόλοιπες τροφές.