Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, οι δίπλες, το πανετόνε και το αλκοόλ γίνονται καθημερινές συνήθειες για όσο διαρκούν οι γιορτές. Και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην παρασυρθεί έστω και μία φορά. Παρόλα αυτά, δεν είναι αλήθεια ότι παίρνουμε πολλά κιλά και ότι αλλάζουμε νούμερο στο τζιν μας λόγω των γλυκών μέσα σε τόσο μικρή χρονική περίοδο. Σύμφωνα με έρευνες, η αύξηση του βάρους είναι περίπου 0,7% του ελαφρύτερου βάρους που βρισκόμαστε καθ’όλη τη χρονιά. Εάν όμως συμβεί και πάρουμε 2-3 κιλάκια, μπορούμε να τα χάσουμε αργότερα χωρίς να πάθουμε υστερία ή να πεινάσουμε. Αρκεί να ακολουθήσουμε το πλάνο των τριών βημάτων.

Ξεκινήστε σωστά τη μέρα σας. Αν τρώμε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες το πρωί, μπορούμε να κρατήσουμε την πείνα μας σε φυσιολογικά επίπεδα την υπόλοιπη μέρα. Για καλύτερα αποτελέσματα, καταναλώστε 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης και 6 γραμμάρια ινών σε ένα πρωινό. Φάτε 2 αυγά με λαχανικά ή ένα γιαούρτι με φρούτα και μία μπάρα δημητριακών.

Κοιμηθείτε περισσότερο. Έρευνες δείχνουν ότι λίγο παραπάνω ύπνος μας βοηθά να ελέγξουμε την πείνα μας και μας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο να μην υποκύψουμε σε παρασπονδίες. Άλλη πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι όσοι αύξησαν τη διάρκεια του ύπνου τους, κατανάλωναν 170 λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με πριν.

Μετρήστε τι τρώτε. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά μία εφαρμογή ή ένα σημειωματάριο θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε υπό έλεγχο τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Εάν κάνετε ένα εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα γραπτά, θα σας είναι πιο εύκολο να το ακολουθήσετε.