Εάν έχετε μικρά παιδιά, θα πρέπει να ζητήσετε από τους καλεσμένους σας να βγάλουν τα παπούτσια τους, μας ενημερώνουν οι ειδικοί. Έρευνες έδειξαν ότι τα παπούτσια κουβαλούν τόσα πολλά βακτήρια, που μπορεί να αποτελέσουν απειλή. Τα παιδιά μπουσουλάνε στο πάτωμα και έχουν τεράστιο ρίσκο να πιάσουν αυτά τα μικρόβια, υποστηρίζει ο Δρ. Τζόναθαν Σέξτον. ‘Για έναν υγιή ενήλικα, δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Αλλά θα ανησυχούσα σίγουρα για ένα μικρό παιδί’.

Ο Δρ. Σέξτον είναι περιβαλλοντικός μικροβιολόγος με εξειδίκευση στην έρευνα, με έδρα το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Τα βακτήρια στις σόλες των παπουτσιών, αποδεδειγμένα, προκαλούν επικίνδυνες μολύνσεις και ασθένειες. Τα παπούτσια μολύνονται στους εξωτερικούς χώρους, και μετά φέρνουν τα μικρόβια στο σπίτι, όπου απλώνονται σε πατώματα και επιφάνειες.

Δεν κινδυνεύουν μόνο τα μικρά παιδιά που παίζουν στο πάτωμα, αλλά και οι άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. ‘Για ένα άτομο που έχει υψηλό ρίσκο μολύνσεων, συνήθως κάποιος που μόλις έχει βγει από το νοσοκομείο, πρέπει να δοθεί τεράστια προσοχή στην καθαριότητα του σπιτιού’.

Ωστόσο, εάν έχετε ένα μικρό παιδί που είναι πιο επιρρεπές στις μολύνσεις, θα ήταν καλή ιδέα να αφήσουμε έξω τα παπούτσια μας πριν μπούμε στο σπίτι, μας ενημερώνει ο Δρ. Κέβιν Γκάρι από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Μία έρευνα του 2008 ανακάλυψε ότι το μέσο παπούτσι περιέχει 421.000 μονάδες βακτηρίων στο εξωτερικό και 2.887 στο εσωτερικό. Σε κάποια παπούτσια, βρέθηκε ένα γνωστό βακτήριο που ονομάζεται Εσερίχια Κόλι και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρή διάρροια, μολύνσεις στο ουροποιητικό, ακόμα και σε μηνιγγίτιδα.