Το πρώτο αλφαβητάρι μετά τον Πόλεμο, από τον Επαμεινώνδα Γεραντώνη με την αριστουργηματική εικονογράφηση του Κώστα Γραμματόπουλου, έβαλε τις βάσεις σε ολόκληρες γενιές, για ένα καλύτερο αύριο.

Ενα νοσταλγικό ταξίδι μόνο στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Το σχολικό έτος 1949-1950, τα παιδιά της Α’ τάξης του δημοτικού σχολείου διδάσκονται ανάγνωση από ένα αλφαβητάριο που μόλις έχει εκδοθεί. Φέρει την υπογραφή του δασκάλου Επαμεινώνδα Γεραντώνη στα κείμενα και του ζωγράφου και χαράκτη Κώστα Γραμματόπουλου στην εικονογράφηση.

Στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, τα σχολεία αντιμετωπίζουν έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Πολλοί δάσκαλοι είχαν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο και στον Εμφύλιο. Τότε δημιουργείται το πρώτο θρυλικό μεταπολεμικό αλφαβητάρι, που εκδόθηκε από τον Οργανισμό Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων. Τα «πρωτάκια» της χώρας θα μάθουν να συλλαβίζουν και να διαβάζουν, χάρη στις περιπέτειες των ηρώων που θα αγαπήσουν: της Αννας, του Ρήγα και της Νίνας.

Το Αλφαβητάριο είναι γραμμένο σε γλώσσα δημοτική, με κάποια στοιχεία καθαρεύουσας. Με σκηνές και εικόνες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών, δίχως πληκτικό διδακτισμό, μεταφέρει στους μαθητές τις αξίες της καλοσύνης, της υπευθυνότητας, της εργατικότητας, της αγάπης προς τα ζώα, αλλά και της διασκέδασης. […]

Το αλφαβητάρι «Τα καλά παιδιά» έχει κατακτήσει επίζηλη θέση μεταξύ των σχολικών βιβλίων κυρίως χάρη στην εικονογράφηση του Κώστα Γραμματόπουλου. Κατάφερε, με συνθέσεις απλές και ταυτόχρονα εμπλουτισμένες με όσα στοιχεία χρειαζόταν να δημιουργήσει το υπόβαθρο για τα επόμενα αναγνωστικά. Ο ίδιος εικονογράφησε το 1955 το μακροβιότερο Αλφαβητάριο των Ι.Κ. Γιαννέλη και Γ. Σακκά, το οποίο διδάχτηκε στα σχολεία επί περίπου μία εικοσαετία.