Είναι γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική τόσο για να είμαστε υγιείς όσο και για να διατηρούμαστε σε καλή φόρμα. Ωστόσο, εκτός από τη σωστή επιλογή τροφίμων, βασικό ρόλο παίζει και το πώς διατηρούμε και μαγειρεύουμε τα φαγητά μας.

Ακολουθήστε τις παρακάτω δέκα συμβουλές για να κάνετε τα φαγητά σας πιο ελαφριά και θρεπτικά.

 Όταν κόβετε τα λαχανικά σε πολλά μικρά κομμάτια, οξειδώνονται ευκολότερα και χάνουν την πολύτιμη βιταμίνη C που συχνά περιέχουν.

H φλούδα της ντομάτας, όπως και ολόκληρο το λαχανικό, είναι πολύ πλούσια σε λυκοπένιο (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό), το οποίο έχει την ιδιότητα να μη χάνεται στο μαγείρεμα, καθώς και σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι πολύτιμες για τον οργανισμό και κυρίως για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Αποφύγετε τις διάφορες σάλτσες ή το λαδολέμονο και προτιμήστε να μαγειρέψετε το ψάρι στο λαδόχαρτο, έτσι ώστε να ετοιμάσετε ένα από τα πιο νόστιμα και παράλληλα διαιτητικά πιάτα. Ψήνοντας το ψάρι τυλιγμένο στο λαδόχαρτο μαζί με λαχανικά, δε χρειάζεται να προσθέσετε λάδι, αφού έχει βγάλει τα υγρά του στο λαδόχαρτο και μαζί με τα λαχανικά συνθέτει ένα νοστιμότατο φαγητό με ελάχιστες θερμίδες.

Βάζοντας ψωμί στη σούπα σας, το άμυλο που περιέχει θα απορροφήσει τις λιπαρές ύλες (το λάδι) από τη σούπα. Aν στη συνέχεια φάτε τη σούπα, αποφεύγοντας τα κρουτόν ή το ψωμί, έχετε κερδίσει ένα νόστιμο πιάτο, το οποίο όμως σας έδωσε λίγες θερμίδες, αφού δεν καταναλώσατε το λάδι του.

Aν θέλετε να νοστιμίσετε το κρέας σας με λεμόνι, προσθέστε το μετά το ψήσιμο, καθώς η βιταμίνη C που θα σας δώσει, κινδυνεύει να καταστραφεί με το ψήσιμο.

Aν υποφέρετε από δυσπεψία, μπορείτε να ακολουθήσετε δύο απλά tips που θα σας βοηθήσουν να καταναλώνετε τα αγαπημένα σας αυγά και το ψωμί χωρίς να σας δημιουργούν ενοχλήσεις. Όσον αφορά τα αυγά, προτιμήστε όταν τα βράζετε να τα κάνετε μελάτα, ώστε να αποφεύγετε τον παρατεταμένο χρόνο βρασμού που κάνει την πρωτεΐνη τους (το ασπράδι) δύσπεπτη. Όσον αφορά το ψωμί, προτιμήστε να το φρυγανίσετε ή να το ψήσετε, καθώς έτσι το νερό που περιέχει εξατμίζεται και οι υδατάνθρακες θα είναι πιο εύπεπτοι.

Tα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως και τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα, περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου και επίσης επιφέρουν γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού, πράγμα που σημαίνει ότι θα νιώθετε χορτάτη έχοντας φάει λιγότερο και φυσικά πιο υγιεινά.

Τα βραστά καρότα θα σας παχύνουν περισσότερο από τα ωμά και ο πουρές είναι πιο επιβαρυντικός για τη σιλουέτα σας από ό,τι οι βραστές πατάτες. Aυτό συμβαίνει επειδή οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα, όταν βράζουν -και ακόμα περισσότερο όταν γίνονται πουρές- αλλάζουν δομή, με αποτέλεσμα να γίνονται απλοί (αυξάνεται ο γλυκαιμικός τους δείκτης). Κατά τη διαδικασία της πέψης, οι απλοί υδατάνθρακες έχουν ανάγκη από πολύ περισσότερη ινσουλίνη για να διασπαστούν, με αποτέλεσμα να κουράζεται το πάγκρεας που την εκκρίνει και επίσης να αυξάνεται το σάκχαρο.

Προτού βάλετε τη σούπα στο ψυγείο, θα πρέπει να την έχετε αφήσει να κρυώσει καλά και να την καταναλώσετε μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, για να είναι ακόμη υγιεινή και θρεπτική. Όταν τη βγάλετε από το ψυγείο, καλό είναι να ζεστάνετε μόνο όση ποσότητα θέλετε να καταναλώσετε αμέσως. Όταν ζεσταίνεται και κρυώνει πολλές φορές, αυξάνεται το μικροβιακό της φορτίο και χάνονται πολλά από τα θρεπτικά της συστατικά. Eπίσης, θα πρέπει να τη ζεστάνετε στην ανώτατη θερμοκρασία, ώστε να καταστραφούν όσα μικρόβια έχουν πιθανώς αναπτυχθεί.

Με αυτόν τον τρόπο δε θα διαλυθεί το ψάρι όταν το βράζετε, αλλά ούτε όταν το σερβίρετε. Επίσης δε θα έχει χάσει τα θρεπτικά του συστατικά, τα οποία δραπετεύουν όταν διαλύεται στο νερό κατά το βράσιμο.