Σύμφωνα με την πιο σύγχρονη επιστήμη μελέτης του δέρματος, την Επιγενετική, η γήρανση δεν καθορίζεται μόνο από το DNA μας. Καθορίζεται και από εξωτερικούς παράγοντες όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον, τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε και γενικότερα από την ολιστική αντιμετώπιση της ζωής μας.

Βασισμένοι στην Επιγενετική, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η χρήση συγκεκριμένων δραστικών συστατικών στα καλλυντικά μπορεί να διεγείρει επιγενετικούς μηχανισμούς, και μπορεί να παρομοιαστεί με τη λειτουργία των «διακοπτών». Όπως ένας διακόπτης ρυθμίζει το άνοιγμα και το σβήσιμο στο φως, έτσι και η διέγερση των μηχανισμών αυτών ρυθμίζει την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση των λειτουργιών που συνδέονται με τη γήρανση. Κύρια φυσικά συστατικά – «διακόπτες» είναι οι πολυφαινόλες. Πολλοί τις έχουμε ακουστά. Όμως πόσοι ξέρουμε τι κάνουν; Και πού θα τις βρούμε;

Οι ενεργοποιητές νεότητας

Τις συναντάμε κυρίως σε φρούτα και λαχανικά. Οι πολυφαινόλες είναι πολύ ισχυρά προστατευτικά μόρια με πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση. Πιο συγκεκριμένα, προστατεύουν τις πρωτεΐνες που διατηρούν νεανική και σφριγηλή την επιδερμίδα. Αυτές είναι κυρίως το κολλαγόνο, η ελαστίνη, οι σιρτουϊνες και οι NRF2/KEAP1. Οι δυο τελευταίες πρωτεΐνες σχετίζονται με την ανάπλαση, την αποτοξίνωση και την αντιοξειδωτική άμυνα της επιδερμίδας, ξυπνώντας έτσι την εσωτερική δύναμη νεότητάς της.

Ιδού η λίστα με μερικές από τις σούπερ τροφές που κρύβουν μεγάλες ποσότητες από πολυφαινόλες

  • Σκουρόχρωμα μούρα, όπως μύρτιλα και σμέουρα, φραγκοστάφυλλα
  • Φρούτα με κόκκινο χρώμα
  • Κόκκινα κρεμμύδια
  • Σπαράγγια
  • Μπρόκολο
  • Αγκινάρες
  • Λιναρόσπορος
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Ελαιόλαδο
  • Τσάι, κακάο
  • Σταφύλια
  • Κόκκινο κρασί

Τα σταφύλια της ομορφιάς

Έχουν να αντιμετωπίσουν αντίξοες συνθήκες, όπως οι ισχυροί άνεμοι, η ξηρασία, η ηλιοφάνεια και το άνυδρο, ηφαιστειακό έδαφος. Έτσι, για να επιβιώσουν οι τρεις αρχαίες γηγενής ποικιλίες αμπελιών Σαντορίνης, το Αθήρι, το Αηδάνι και το Ασύρτικο (απ’ όπου προέρχεται το παγκοσμίως διάσημο κρασί Vinsanto), έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα ανθεκτικές αντιστάσεις, παράγοντας μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινόλων απ’ ό,τι άλλες πηγές.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, τα αμπέλια Σαντορίνης, και ιδιαίτερα τα φύλλα τους, είναι τα πλουσιότερα σε πολυφαινόλες που ενεργοποιούν τις σημαντικές πρωτεΐνες νεότητας της επιδερμίδας, τις σιρτουίνες και τις NRF2/KEAP1.

Τι δείχνουν οι μελέτες
Η παραπάνω ανακάλυψη οδήγησε τους επιστήμονες από το βιοχημικό εργαστήριο της APIVITA σε ένα πανίσχυρο αντιγηραντικό εκχύλισμα, με πολυφαινόλες από Αμπέλια Σαντορίνης, το οποίο εισήγαγαν σε μια καλλυντική φόρμουλα. Οι κλινικές έρευνες έδειξαν ότι επιφέρει ορατή βελτίωση σε μείωση των ρυτίδων, σφριγηλότητα και αίσθηση lifting ως και 93%.

Η σειρά Wine Elixir περιλαμβάνει ορό εντατικής φροντίδας, κρέμες ημέρας με ελαφριά μεταξένια ή πλούσια βελούδινη υφή, κρέμα νύχτας, κρέμα για τα μάτια και τα χείλη χωρίς άρωμα και λάδι προσώπου. Καλύπτει κάθε ανάγκη της επιδερμίδας με ρυτίδες και χαλάρωση.

Bonus: Τα έως και 100% φυσικά συστατικά της, χωρίς σιλικόνη, το υπέροχο άρωμά της και το φυσικά το πατενταρισμένο εκχύλισμα πρόπολης, για απόλυτη προστασία ενάντια στις περιβαλλοντικές επιθέσεις  που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.