Η γνωστή διατροφή πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ’20 σαν θεραπεία σε ασθενείς με επιληψία. Σήμερα, το διατροφικό πλάνο με πολλά λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες υιοθετείται κυρίως για απώλεια βάρους. Τα γεύματα της Keto περιλαμβάνουν 70-80% λιπαρά, 20% πρωτεΐνη και περίπου 5% υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει τόσο οι ‘καλοί’ όσο και οι ‘κακοί’ υδατάνθρακες είναι εκτός λίστας. Τα πιο κλασικά παραδείγματα είναι τα φρούτα, τα αναψυκτικά, τα αρτοποιήματα και τα όσπρια. Ο περιορισμός των σύνθετων υδατανθράκων δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Παρακάτω, θα βρείτε τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες αλλά έχουν τεράστια οφέλη στην υγεία αλλά δεν είναι φιλικά προς τη δίαιτα keto.

Καρότα. Όποια δίαιτα και αν λειτουργεί περισσότερο για εσάς, τα λαχανικά θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή και να καλύπτουν τουλάχιστον το μισό πιάτο μας. Εκτός του ότι μειώνουν το ρίσκο χρόνιων ασθενειών, παρέχουν φυτικές ίνες, ικανοποιώντας την πείνα μας. Μισό φλιτζάνι καρότα μας δίνει 6 γραμμάρια υδατάνθρακες αλλά και βιταμίνη Α, που προάγει την υγεία των ματιών και του δέρματος.

Βρώμη. Όταν οι άνθρωποι κόβουν μαχαίρι τους υδατάνθρακες, έχουν χαμηλότερη ενέργεια, κακή διάθεση και νιώθουν εξόντωση. Και όταν τους επαναφέρουν στη διατροφή τους, ξαναπαίρνουν γρήγορα το βάρος που έχουν χάσει. Όσοι κάνουν Keto, μπορούν να καταναλώνουν 14 γραμ. υδατανθράκων. Η βρώμη βοηθάς τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης περιλαμβάνει και λίγη πρωτεΐνη αλλά και σημαντικά στοιχεία, όπως το σίδηρο, το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο.

Μπανάνες. Δυστυχώς, τα περισσότερα φρούτα αποκλείονται από τη λίστα της δίαιτας Keto. Μία μεσαία μπανάνα περιλαμβάνει 27 γραμμάρια υδατάνθρακες, οπότε είναι όχι. Ταυτόχρονα όμως μας χαρίζει βιταμίνη Β6, φυτικές ίνες, κάλιο και λειτουργεί σαν προβιοτικό.

Φακές. Μόνο ένα φλιτζάνι βραστές φακές περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης (όσο και 3 αυγά) και 15 γραμμάρια φυτικές ίνες. Έχει ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και ακόρεστα λίπη.

Κάσιους. Αν και οι περισσότεροι από εμάς τοποθετούμε τους ξηρούς καρπούς στην κατηγορία λιπαρά ή πρωτεΐνες, περιέχουν επίσης και υδατάνθρακες. Επομένως, δεν συνίσταται να τους καταναλώνουμε απεριόριστα. 18 κάσιους μας δίνουν 17 mg  σε Ω3 λιπαρά οξέα και μειώνουν την κακή χοληστερόλη.