Η ελαφριά φαγούρα στην εγκυμοσύνη θεωρείται φυσιολογική στις περισσότερες περιπτώσεις. Συνήθως την νιώθετε στην κοιλιά και γύρω από το στήθος εφόσον αυτές οι περιοχές μεγαλώνουν λόγω εγκυμοσύνης. Οι ορμονικές αλλαγές και η δερματική ξηρότητα παίζουν επίσης το ρόλο τους.

Πώς θα ανακουφιστείτε; Καταρχάς, προσπαθήστε να μην ξύσετε το δέρμα γιατί αυτό προκαλεί μεγαλύτερο ερεθισμό και πιθανότητα μολύνσεων. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε στην περιοχή πάγο ή κρύες κομπρέσες για 5 με 10 λεπτά. Να ενυδατώνεστε μετά το μπάνιο με λοσιόν ή κρέμες χωρίς μυρωδιά και να συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας για αφρόλουτρα που καταπραΰνουν τη φαγούρα.

Πώς θα αποφύγω τη φαγούρα; Με το να κάνετε πάντα μπάνιο σε χλιαρή θερμοκρασία γιατί το καυτό νερό ξηραίνει την επιδερμίδα. Να μένετε σε δροσερά μέρη και να φοράτε ρουχισμό με ελαφριά και όχι βαριά υφάσματα. Τέλος, κρατήστε το άγχος σε χαμηλά επίπεδα, όσο μπορείτε, γιατί μπορεί να σωματοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πότε απευθυνόμαστε αμέσως στο γιατρό; Όταν δημιουργείται εξάνθημα ή μία δερματική κατάσταση που χειροτερεύει και όταν έχετε μεγάλη φαγούρα χωρίς να υπάρχει εξάνθημα. Το τελευταίο ειδικά μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρότερης νόσου και χρειάζεται προσοχή.