Φυσικά και δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, είναι ένα επικίνδυνος μύθος και αν αγνοήσουμε την κατάθλιψη στο παιδί μπορεί να γίνει μεγαλύτερη ασθένεια και να του στερήσει την ικανότητα να λειτουργεί μέσα στην καθημερινότητα.

Περίπου το 5% των παιδιών σχολικής ηλικίας υποφέρει από κατάθλιψη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής. Αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη στα παιδιά και τους εφήβους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει. Ένα παιδί μπορεί να έχει ροπή προς την κατάθλιψη λόγω γενετικής προδιάθεσης ή επειδή του έχει συμβεί κάτι στρεσογόνο ή μία σειρά στρεσογόνων γεγονότων. Τα παιδιά με χρόνια πάθηση, όπως το άσθμα ή ο διαβήτης ή διαταραχή έλλειψης προσοχής, έχουν μεγαλύτερη τάση για κατάθλιψη συγκριτικά με τα παιδιά που δεν πάσχουν από κάποια πάθηση.

Αν το παιδί φαίνεται ασυνήθιστα στενοχωρημένο ή κλαίει, βαριέται και εκνευρίζεται, μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη. Μπορεί αυτό να εκφραστεί και μέσα από σωματικά συμπτώματα, όπως ο στομαχόπονος ή ο πονοκέφαλος. Τα καλά νέα είναι ότι η κατάθλιψη θεραπεύεται αρκεί να αναζητήσετε την κατάλληλη βοήθεια.