Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι πολύ νωρίς να σκέφτεστε ότι το παιδί ίσως τζογάρει. Κάποια όμως ξεκινούν πολύ νωρίς πριν φτάσουν στην εφηβεία. Οι πιο κλασικές περιπτώσεις είναι τα χαρτιά στο σπίτι ή τα παιχνίδια με στοιχήματα. Το Ίντερνετ εκθέτει τα παιδιά σε ανάλογα παιχνίδια, όπως είναι το διαδικτυακό πόκερ με εφήβους από άλλες χώρες. Αν έχουν ταμπλέτα ή κινητό, μπορούν να το κάνουν νυχθημερόν.

Όσο υπάρχουν διαφημίσεις και φαίνεται να είναι κάτι στο οποίο τα πας καλά μόνο εάν έχεις τις δεξιότητες, τα παιδιά νομίζουν ότι είναι άκακο και κυρίως πολύ ευχάριστο. Πώς μπορείτε να εμποδίσετε τον τζόγο και να το προλάβετε πριν γίνει εθισμός;

  • Εξηγήστε στον έφηβο πώς λειτουργεί ο τζόγος. Ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει χρήματα και ότι είναι πιο πιθανό να χτυπηθεί από κεραυνό.
  • Αναζητήστε τις ενδείξεις. Αν έχει μειωθεί η σχολική του επίδοση ή έχει αλλάξει η συμπεριφορά στο σπίτι, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να εκτονώνεται σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού, όπως είναι ο αθλητισμός ή οι τέχνες.
  • Σκεφτείτε πώς λειτουργείτε σαν οικογένεια. Αν το πρότυπο του παιδιού είναι ένας ή δύο γονείς που τζογάρουν συχνά, θεωρεί ότι είναι απολύτως φυσιολογικό. Ακόμα κι αν το κάνετε περιστασιακά, είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί πώς λειτουργεί το πράγμα και να είστε ρεαλιστές.
  • Περιορίστε τη χρήση του Ίντερνετ. Θέστε όρια για τις ώρες χρήσης του Ίντερνετ και ελέγξτε τα σάιτς που επισκέπτεται για να επέμβετε εάν χρειαστεί. Μπορείτε να μπλοκάρετε εκ των προτέρων την είσοδό του με γονικά φίλτρα.

Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται συνήθως με τη δραστηριότητα του τζόγου. Οι έφηβοι που το κάνουν, έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά, δεν έχουν καλές σχολικές επιδόσεις, καπνίζουν ή κάνουν καταχρήσεις και παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κατάθλιψης.