Κάποιες γυναίκες θέλουν συνέχεια κάτι γλυκό, άλλες αναζητούν τα πικάντικα φαγητά ενώ άλλες θέλουν κάτι εκτός εποχής και άλλες συνδυάζουν αταίριαστες μεταξύ τους τροφές. Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί αυτές τις διατροφικές ανάγκες; Οι ειδικοί λένε ότι εν μέρει, αυτό οφείλεται στις ακραίες ορμονικές αλλαγές και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μυρωδιά και τη γεύση. Αλλά σε γενικές γραμμές, κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια τι τις προκαλεί.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί όμως είναι ότι οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη πηγαίνουν χέρι χέρι με την αποστροφή σε άλλες τροφές. Μία μελέτη στην Αιθιοπία έδειξε ότι οι εγκυμονούσες που είχαν αναγούλα λόγω κάποιων τροφών, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να λαχταρούν άλλα φαγητά.

Κάποιοι διατροφολόγοι θεωρούν ότι οι λιγούρες είναι πολύ σημαντικές γιατί ίσως σηματοδοτούν μία άλλη ανάγκη. Για παράδειγμα, αν θέλετε συνέχεια τεράστιες ποσότητες πάγου, μπορεί να υπάρχει έλλειψη σιδήρου. Αν λαχταράτε περισσότερο λίγη σοκολάτα, μπορεί να χρειάζεστε μαγνήσιο. Οι ιδανικές πηγές του είναι τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά όπως το σπανάκι. Άλλες εγκυμονούσες που χρειάζονταν περισσότερα λιπαρά οξέα, όταν ξεκίνησαν να παίρνουν ιχθυέλαιο, έπαψαν να έχουν λιγούρες.

Αν ξαφνικά σας μυρίζει κόκκινο κρέας, είναι ξεκάθαρο ότι σας λείπει η πρωτεΐνη. Η τεράστια κατανάλωση ροδάκινων δείχνει ότι το σώμα έχει ανάγκη Β καροτίνη.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθείτε πάντα μία ισορροπημένη διατροφή καλύπτοντας όλες τις ανάγκες σας από όλες τις διατροφικές ομάδες. Αν έχετε λιγούρες, μπορείτε να αντικαταστήσετε το παγωτό με παγωμένο γιαούρτι και να μην μένετε ποτέ νηστική μέσα στην ημέρα.