Όσο οι έφηβοι μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, είναι φυσιολογικό να ξεκινούν να τρώνε και μεγαλύτερες ποσότητες. Το σώμα του παιδιού περνάει διάφορες αλλαγές και το έξτρα φαγητό του παρέχει την ενέργεια και τη θρέψη που χρειάζεται. Το παιδί μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες. Για παράδειγμα, είναι αρκετά κοινό στους εφήβους να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά και περισσότερα φαγητά με λίπη και ζάχαρη. Αυτό οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες των φίλων τους, στο ότι θέλει να ξοδεύει τα λεφτά του με αυτόν τον τρόπο ή επειδή θέλει να διαφοροποιηθεί από τις διατροφικές αξίες της οικογένειας.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί με τη διατροφή του

Καταρχάς, με το να είστε ένα θετικό πρότυπο διατροφής. Αν σας βλέπει να τρώτε κάθε μέρα πρωινό ή να τρώτε πάντα υγιεινά, είτε είστε στο σπίτι είτε σε ένα εστιατόριο. Είναι εξίσου σημαντικό το να τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια για να μοιράζεστε και ποιοτικό χρόνο.

Ενθαρρύνετε το παιδί να σας βοηθήσει στην αγορά των τροφίμων του σπιτιού και ζητήστε του βοήθεια στη διαδικασία προετοιμασίας των γευμάτων. Τέλος, μην αγοράζετε συνέχεια ανθυγιεινά σνακ γιατί έτσι κάνετε πολύ εύκολη την πρόσβαση για το παιδί.

Μιλήστε για το φαγητό. Διδάξτε το να σταματά να τρώει όταν χορταίνει και να τρώει όταν πεινάει. Έτσι αναγνωρίζει πότε το χρειάζεται και πότε το κάνει από βαρεμάρα ή άγχος. Εξηγήστε του πώς κάθε τροφή βοηθά το ανοσοποιητικό του σύστημα και την ικανότητα συγκέντρωσης στο διάβασμα.

Οι κίνδυνοι στην κακή διατροφή των εφήβων. Η υπερφαγία θέτει το παιδί σε ρίσκο για παχυσαρκία αλλά και ασθένειες, όπως η άπνοια ή ο διαβήτης. Η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ αυτών και διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία.

Η διατροφή με περιορισμούς, χωρίς γαλακτοκομικά ή κρέας, ενώ δεν έχετε συμβουλευτεί γιατρό, μπορεί να προκαλέσει διάφορα θέματα, με κύριο την έλλειψη σιδήρου.