Αυτή την εβδομάδα, με Το Βήμα, έρχονται τα «Πολιτικά» – β’ τόμος.

Το πρώτο έργο που γράφτηκε παγκοσμίως για την πολιτική και παραμένει πάντα επίκαιρο.

Σε έναν τόμο 500 σελίδων το τρίτο και τέταρτο βιβλίο.

Τι είναι πολίτευμα και κατ’ επέκταση πόλις και πολίτης; Ποια τα γνωρίσματά του και ποια τα είδη του; Ο Αριστοτέλης εισέρχεται στην ουσία της πολιτικής φιλοσοφίας και διερευνά τα θεμελιώδη ερωτήματα για την έννοια της πόλης, του πολίτη, της πολιτικής αρετής και των πολιτευμάτων. Ταξινομεί τα πολιτεύματα, αναλύει την ολιγαρχία και τη δημοκρατία και εξετάζει πτυχές του πολιτικού φαινομένου, όπως ο σκοπός της πόλης, τα γνωρίσματα των διεκδικητών της εξουσίας και το περιεχόμενο της πολιτικής δικαιοσύνης. Στο τέταρτο βιβλίο ο Αριστοτέλης προσδίδει πραγματολογική διάσταση στις αναλύσεις του για τα είδη των πολιτευμάτων και τη βασική αιτία της ποικιλομορφίας τους. Παρουσιάζει τη δημοκρατία, την ολιγαρχία, την αριστοκρατία, την πολιτεία και την τυραννία. Προτείνει το άριστο πολίτευμα, το εφικτό όμως στην πράξη, και τελειώνει με τη διάκριση των εξουσιών σε βουλευτική, εκτελεστική και δικαστική.

Τι μεταβάλλει τα πολιτεύματα και τι τα διατηρεί;

Στο πέμπτο και έκτο βιβλίο εξετάζονται τα πολιτεύματα ως προς τα αίτια των μεταβολών τους και τους τρόπους εδραίωσης τους, με φιλοσοφικό, ιστορικό, κοινωνιολογικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον.

Ποιο είναι το ιδεώδες πολίτευμα και με ποιες προϋποθέσεις εγκαθιδρύεται;

Στο έβδομο και όγδοο βιβλίο των «Πολιτικών» προκαταρκτικά υποστηρίζει ο Αριστοτέλης ότι το ιδεώδες πολίτευμα προϋποθέτει τον καθορισμό του άριστου βίου. Στη συνέχεια εξαρτά την άριστη πόλη από μια σειρά γνωρισμάτων, όπως η εδαφική έκταση, η γεωγραφική θέση, η οργάνωση και ο χαρακτήρας των πολιτών. Συνεχίζει με το θέμα της εκπαίδευσης. Υποστηρίζει ότι είναι καθήκον της πολιτείας να καλλιεργεί το ήθος των πολιτών με την κατάλληλη εκπαίδευση, γιατί το πολίτευμα διαμορφώνεται από το ήθος των πολιτών. Γι’ αυτό ακριβώς η εκπαίδευση πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής ρύθμισης, να είναι δημόσια και όχι ιδιωτική και να καλλιεργεί διαδοχικά το σώμα, τις ορέξεις και τον νου.

Μαζί,

VITA

Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα!

 

VITA, εκτάκτως το Σάββατο 9 Μαρτίου με ΤΟ ΒΗΜΑ

Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα

* Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου. Στον δρόμο για το Hollywood. Είναι όμορφη και σε κάθε της εμφάνιση το Instagram… παίρνει φωτιά. Είναι έξυπνη και ανοίγει τις σωστές πόρτες. Είναι ταλαντούχα και το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό. Είναι αισιόδοξη, σκέφτεται πάντα το καλό και αυτό έρχεται. Είναι αυθόρμητη, what you see, is what you get.

* Εαρινή κόπωση. Εποχικό φαινόμενο ή χρόνιο σύνδρομο; Ανακαλύψτε τι αποφορτίζει τις «μπαταρίες» του δικού σας σώματος αυτή την εποχή, αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να τις επαναφορτίσετε…

* Δεν χάνετε βάρος; Φταίει ο ύπνος σας. Ζώντας συστηματικά κόντρα στους βιορυθμούς μας το σώμα μας, μας εκδικείται. Ο ανεπαρκής ύπνος στοιχίζει σε κιλά.

* Beauty spring time. Ευκαιρία να αποκτήσει η περιποίησή μας μια γερή δόση ανοιξιάτικης ανανέωσης από την κορφή ως τα νύχια.

* Η ιαματική δύναμη του ατμού. Δεν χρειάζεται να πάμε σε κάποιο spa ή ινστιτούτο αισθητικής για να αποκτήσουμε ένα όμορφο, λαμπερό, υγιές δέρμα.

* Φράουλες. Δεν είναι μόνο γλυκές, αρωματικές και δροσερές. Οι φράουλες είναι ένα φρούτο γεμάτο αντιοξειδωτικά. Μία κούπα φράουλες έχουν περισσότερη βιταμίνη C και από ένα πορτοκάλι.

* Τα μυστικά της καλής καρδιάς.

* Fitness. Τι άσκηση να επιλέξετε σε κάθε ηλικία.

* Νηστίσιμες συνταγές με όσπρια.

Vita,

η ζωή στα καλύτερά της

ΥΓΕΙΑ – ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – FITNESS – BEAUTY – MODA

Και

ΒHMAgazino.

Και στην απλή έκδοση των €2.