Όταν ένα ζευγάρι αποκτά παιδιά, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στη μεταξύ του σχέση. Αρκετές είναι θετικές γιατί πλέον φτάνετε σε ένα άλλο επίπεδο σύνδεσης. Υπάρχει όμως λιγότερος ύπνος, λιγότερος χρόνος για συζήτηση αλλά και περισσότερες διαφωνίες πάνω στο μεγάλωμα του παιδιού. Το μόνο που βοηθά τη διατήρηση της σχέσης είναι η ανοιχτή επικοινωνία ώστε να αποδεχθείτε τις νέες συνθήκες.

Ακούστε ο ένας τον άλλο. Βοηθά στην επικοινωνία και την υποστήριξη. Έτσι μόνο μπορείτε να δείτε και να κατανοήσετε την οπτική του συντρόφου σας. Σταματήστε ό,τι άλλο κάνετε και επικοινωνήστε πραγματικά χωρίς να αποσπάστε. Μην σκέφτεστε αυτό που θέλετε να πείτε μετά. Απλώς ακούστε.

Πείτε αυτό που νιώθετε. Κανείς δεν πρόκειται να διαβάσει τη σκέψη σας. Μοιραστείτε τα χαρούμενα αλλά και τα αρνητικά συναισθήματά σας και μην κρίνετε. Πείτε απλώς πώς σας κάνει να νιώθετε και μην χρησιμοποιείτε επιθετικούς προσδιορισμούς.

Αποδεχθείτε τις αλλαγές. Πρόκειται για μία νέα φάση οπότε πρέπει να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα και να μην γκρινιάζετε για αυτό που είχατε παλιότερα.

Διαχειριστείτε τις διαφωνίες. Αποδεχθείτε το ότι είστε διαφορετικοί αλλά υποστηρίξτε τη δική σας άποψη. Όταν χρειάζεται να πάρετε αποφάσεις από κοινού, καταλήξτε σε εκείνες που είναι οκ και για τους δύο.

Μην απομακρύνεστε. Οι μικρές κινήσεις αγάπης και φροντίδας, όπως ένα φιλί ή ένα μικρό δώρο, δείχνουν ότι νοιάζεστε.

Βρείτε χρόνο για εσάς. Κάντε μία βόλτα, βρείτε χρόνο να μιλάτε για αυτά που σας συμβαίνει και μην ξεχνάτε την ερωτική ζωή σας. Πολλές φορές, αρκεί να είστε ξαπλωμένοι αγκαλιά και να μην χάνετε τη σωματική επαφή.