Εφόσον δεν ζούμε σε ζούγκλα και περιβαλλόμαστε καθημερινά από πολύ κόσμο μέσα από τις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις, είναι λογικό να επηρεαζόμαστε από αυτά που ακούμε, ακόμα και όταν δεν το θέλουμε. Είναι γεγονός ότι όλοι έχουν μία γνώμη την οποία θέλουν να μοιραστούν μαζί μας και, κάποιες φορές, είναι κάτι που επιδιώκουμε κι εμείς οι ίδιοι. Τι γίνεται όμως με εκείνες τις περιπτώσεις που μπορούν να μας κάνουν κακό και να μην το καταλαβαίνουμε ή να επηρεάζουν αρνητικά το σύντροφό μας αλλά να μην μπορούμε να παρέμβουμε;

  • Η κολλητή. Όλοι έχουμε ή είχαμε μία φίλη που ένιωθε ηθική της υποχρέωση να μας καθοδηγήσει, να μας συμβουλεύσει, να μας επιτρέψει αλλά και να μας απαγορεύσει. Δεν χρειάζεται όμως να είναι παρεμβατική για να μας επηρεάσει αρνητικά και να μας κάνει να νιώσουμε άσχημα με κάποια επιλογή μας. Η σχέση με την κολλητή σου μπορεί να μην έχει τα απαραίτητα όρια και αυτό να επιτρέπει την ανάμιξή της στη ζωή σου, κάτι που μπορεί να κάνεις και εσύ σε εκείνη αντίστοιχα. Αν λοιπόν δεν συμπαθεί το σύντροφό σου, μπορεί να το δείχνει με πολλούς τρόπους. Αν δεν στο λέει ξεκάθαρα, είναι πιθανό να σε κάνει να νιώθεις ενοχές, ειδικά όταν αμφισβητείς την κρίση σου.
  • Η μάνα του. Η κακιά πεθερά δεν είναι αστικός μύθος. Για πολλούς συνανθρώπους μας, είναι μία πραγματικότητα και δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε. Εάν μένετε μαζί ή είστε παντρεμένοι, και η μαμά του μένει κοντά, ίσως δημιουργούνται αρκετά προβλήματα. Το ζητούμενο δεν είναι να υποχωρείς συνέχεια, αλλά να διαλέγεις τις μάχες σου. Αν το παλικάρι (της) προτιμά το δικό της παστίτσιο, άστο να περάσει. Δεν χρειάζεται να κάνετε διαγωνισμό μαγειρικής για να αποδείξεις ότι είσαι καλύτερη. Αλλά ας πούμε, εάν μπαίνει στο σπίτι σας με κλειδιά όποτε θέλει, κάτι πρέπει να πεις στον ίδιο.
  • Ο εαυτός σου. Κακά τα ψέματα, αυτός είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο κακό στην ερωτική σας ζωή. Όταν επιτρέπεις στους άλλους να επέμβουν στη ζωή σου και να σου δώσουν συμβουλές που δεν βρίσκουν εφαρμογή στη δική σου περίπτωση, αλλά στη δική τους, τότε δεν βάζεις όρια, υποτιμάς την κρίση σου και θεωρείς ότι οι άλλοι ξέρουν καλύτερα για εσένα.
  • Το αφεντικό σου. Δουλεύεις 14 ώρες την ημέρα; Έχεις επιφορτιστεί με περισσότερες αρμοδιότητες από όσες αντέχεις; Τα κάνεις όλα αυτά χωρίς αύξηση ή προαγωγή; Όχι μόνο δεν έχεις επαγγελματικό κέρδος, αλλά χάνεις και από την ερωτική σου ζωή. Δεν έχεις διάθεση για σεξ, δεν έχεις διάθεση για ρομαντικό δείπνο, δεν έχεις καν διάθεση να φας σαν άνθρωπος. Και αυτό σε απομακρύνει από το σύντροφό σου αργά αλλά σταθερά.
  •  Ο σύντροφός σου. Ας πούμε αλήθειες. Μήπως αυτό είναι το πρόβλημα που δεν αντέχεις να δεις κατάματα; Μήπως είσαι σε μία σχέση που έχει φτάσει στο τέλος της ή που είναι απλά εντελώς ακατάλληλη για εσένα; Πάντα φταίνε και οι δύο όταν τα πράγματα φτάνουν στο τέλος, αλλά δεν είναι κακό να επανεξετάσεις το σύντροφο που έχεις δίπλα σου και κατά πόσο σου αξίζει σε αυτήν τη φάση της ζωής σου.