Αυτοπεποίθηση είναι η πεποίθηση ότι θα επιτύχεις ή ότι θα κάνεις τη σωστή επιλογή σε μία συγκεκριμένη κατάσταση. Η αυτοπεποίθηση σχετίζεται με την αυτοεκτίμηση, που σημαίνει ότι νιώθεις καλά και πιστεύεις στον εαυτό σου. Η αυτοπεποίθηση σχετίζεται επίσης με την προσαρμοστικότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να επανέλθεις από μία δύσκολη κατάσταση και ότι μπορείς να διαχειριστείς ο,τιδήποτε προκύπτει.

Η αυτοπεποίθηση βοηθά τους εφήβους να κάνουν ασφαλείς επιλογές. Τους κάνει να αποφεύγουν καταστάσεις που δεν είναι σωστές για εκείνους. Επίσης, είναι πιο πιθανό να είναι θετικοί, ενθουσιώδεις και επίμονοι. Οι έφηβοι με χαμηλή αυτοπεποίθηση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν πίσω στις σχολικές επιδόσεις και επηρεάζονται πιο εύκολα από τους συνομήλικούς τους.

Πώς να χτίσετε την αυτοπεποίθησή του

  • Να είστε πρακτικοί. Αναζητήστε τα θετικά στοιχεία που μπορεί να κάνει το παιδί σας και αυξήστε τις πιθανότητες επιτυχίας. Μία ξεκάθαρη στρατηγική μπορεί να βοηθήσει το παιδί και να το κάνει να καταλάβει πώς επιτυγχάνονται οι στόχοι.
  • Δώστε του ευκαιρίες να δοκιμάσει νέα πράγματα. Όταν δοκιμάζει πολλά, ανακαλύπτει ποια του ταιριάζουν και ποια όχι
  • Ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει την προσπάθεια. Αν αποτύχει, εξηγήστε ότι όλοι κάνουμε λάθη και το πιο σημαντικό είναι να μην το βάζεις κάτω. Μιλήστε του μέσα από τις δικές σας εμπειρίες.
  • Επιβραβεύστε το. Ακόμα και αν αποτύχει, μην ξεχάσετε να του πείτε μπράβο έστω και για την προσπάθεια. Έτσι θα νιώσει ότι αξίζει παρόλο το αποτέλεσμα.
Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: