Ένα παιδί μπορεί να είναι αναιμικό επειδή έχει χαμηλή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό συνήθως οφείλεται στην κακή διατροφή ή στην έλλειψη σιδήρου και αποτελεί την πιο κλασική και συνηθισμένη αιτία αναιμίας. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η σοβαρή κούραση, ο εκνευρισμός, ο πονοκέφαλος, η ελαφριά αδυναμία, η ταχυκαρδία, η απώλεια όρεξης, η πρησμένη γλώσσα αλλά και η λιγούρα για περίεργα πράγματα, όπως η κιμωλία.

Άλλες σωματικές ενδείξεις είναι το χλωμό δέρμα, τα θαμπά νύχια, η ανάπτυξη που καθυστερεί και πρόβλημα στην επούλωση τραυμάτων ή ιστών. Εννοείται όμως ότι μόνο ο γιατρός μπορεί να σας πει με βεβαιότητα αν τα παραπάνω είναι ενδείξεις αναιμίας.

Η θεραπεία της αναιμίας στα παιδιά ποικίλει ανάλογα με τη διάγνωση, την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό και τη συνολική υγεία του παιδιού. Αν η αναιμία οφείλεται σε κάποια μόλυνση, η θεραπεία της μόλυνσης θα θεραπεύσει και την αναιμία. Όταν οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, δίνεται στο παιδί σίδηρος, συμπληρώματα Β12 ή τροφές που είναι πλούσιες σε αυτήν τη βιταμίνη. Το σπανάκι και τα περισσότερα φρούτα (όπως οι μπανάνες) και λαχανικά είναι πλούσια σε σίδηρο. Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C βοηθούν στην απορρόφηση σιδήρου.

Προλαμβάνεται η αναιμία; Αν οφείλεται σε διατροφικούς λόγους, μπορείτε να φροντίσετε έτσι ώστε το παιδί να τρέφεται με λαχανικά φρούτα, ντομάτες, κρόκους, κόκκινα κρέας και ενισχυμένα δημητριακά. Περιορίστε την πρόσληψη αγελαδινού γάλακτος στα παιδιά κάτω του 1 έτους και προσθέστε εσπεριδοειδή στη διατροφή του.