Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πώς οι πεποιθήσεις, οι απόψεις και οι συμπεριφορές διαδίδονται σε όλα τα κοινωνικά μας δίκτυα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Notre Dame εξέτασαν κάτι διαφορετικό.

Εστίασαν συγκεκριμένα στον τρόπο που η δομή των κοινωνικών δικτύων επηρεάζει την κατάσταση της υγείας, της ευτυχίας, αλλά και τα επίπεδα άγχους ενός ατόμου.

Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι ένα διευρυμένο κοινωνικό δίκτυο, με ισχυρές φιλίες που δίνουν ώθηση στην εξέλιξη του ατόμου, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία και την ευεξία του ατόμου.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι η δομή του κοινωνικού δικτύου παρέχει σημαντικές πληροφορίες που βοηθούν στην προβλεψιμότητα των καταστάσεων ευεξίας ενός ατόμου» δήλωσε ο διευθύνων της μελέτης.

Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες φορούσαν «Fitbits» για να καταγράψουν δεδομένα για την υγεία τους- όπως τα βήματα, τον ύπνο, τον καρδιακό ρυθμό και το επίπεδο δραστηριότητας – και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συναισθήματα τους, το στρες, την ευτυχία και τη θετική ενέργεια.

Τα ευρήματα παρουσίασαν μία ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δομών του κοινωνικού δικτύου, του καρδιακού ρυθμού, του αριθμού των βημάτων, αλλά και του επιπέδου δραστηριότητας.

Η εν λόγω μελέτη αποδεικνύει ότι χωρίς τις πληροφορίες του κοινωνικού δικτύου ενός ατόμου, έχουμε μια ελλιπή εικόνα αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Για να είμαστε προνοητικοί και για να μπορούμε να παρέμβουμε την κατάλληλη στιγμή, είναι σημαντικό πέραν των εξετάσεων υγείας να έχουμε και στοιχεία αναφορικά με το κοινωνικό δίκτυο ενός ατόμου», αναφέρει ο διευθύνων της επιστημονικής μελέτης.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα ενός στενού κύκλου φίλων που λειτουργούν βοηθητικά, ενισχύοντας την εξέλιξη του ατόμου σε όλα τα επίπεδα.