Μελετώντας περίπου 3000 άντρες, ηλικίας 18 έως 20 ετών, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που ακολουθούν μία διατροφή με επεξεργασμένο κρέας, πίτσες, αναψυκτικά και μπέργκερς, έχουν χειρότερη ποιότητα σπέρματος από εκείνους που τρώνε πιο υγιεινά.

Οι χορτοφάγοι άντρες εμφάνισαν μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων, όπως και εκείνοι των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει ψάρια και δημητριακά ολικής άλεσης, γεγονός που τους καθιστά περισσότερο γόνιμους.

Με την διατροφή των αντρών να έχει χειροτερεύσει τις τελευταίες δεκαετίες ο μέσος αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει πέσει σε επίπεδο της τάξεως του 60%.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ συνέκριναν τον αριθμό σπερματοζωαρίων υγιών αντρών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων με εκείνων που ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα παρήγαγαν 25,6 εκατομμύρια λιγότερα σπερματοζωάρια συγκριτικά με τους άντρες που είχαν μία διατροφή πλούσια σε κοτόπουλο, ψάρια, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο Δρ Jorge Chavarro, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, δήλωσε: «Βλέπουμε χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και μερικοί άνδρες πέφτουν κάτω από τα όρια αναφοράς.»

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη με τα εν λόγω πορίσματα αναφορικά με νεαρούς άντρες» συμπληρώνει.

«Ο λόγος πίσω από αυτήν την διαφορά στον αριθμό των σπερματοζωαρίων των αντρών είναι φυσικά η διατροφή και μάλιστα τα αντιοξειδωτικά. Οι άντρες με πιο υγιεινή διατροφή προσλαμβάνουν και περισσότερα αντιοξειδωτικά.», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Με τις πίτσες, τα πατατάκια και το κόκκινο κρέας γνωρίζουμε ότι το οξειδωτικό στρες αυξάνεται, παράγοντας πολύ κακός για το σπέρμα» εξηγούν σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης.

Οι καλύτερες μετρήσεις παρατηρήθηκαν στους άνδρες που ακολουθούσαν μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ψάρι, κοτόπουλο, λαχανικά, φρούτα και άφθονο νερό. Διατροφή που συστήνουν και οι ερευνητές.