Από τα σχολικά θρανία μαθαίνουμε ότι ο Ηρόδοτος είναι ο πατέρας της Ιστορίας. Ετσι τον χαρακτήρισε, για πρώτη φορά ο Κικέρων τον 1ον αιώνα π.Χ. και ο χαρακτηρισμός αυτός επιζεί, φυσικά· έως σήμερα. Είναι πραγματικά ο πρώτος ο οποίος δεν είναι απλώς χρονογράφος που περιορίζεται να παραθέτει τα γεγονότα αλλά τα αντικρύζει με ιστορική αίσθηση κατά την έννοια ότι αναζητεί την αιτιότητά τους και επιχειρεί να εξάγει συμπεράσματα.

Ο Ηρόδοτος έχει μια ποιητική ιδιοσυγκρασία που συνδυάζεται με μια ερευνητική διάθεση στην οποία τον ωθεί η ακόρεστη περιέργειά του. Εκείνο που τον ενδιαφέρει πρωτ’ από όλα είναι «τα μεγάλα και θαυμαστά» έργα των ανθρώπων τα οποία μνημονεύει για να μην μείνουν «ακλεά».

Αυτή την εβδομάδα

Κλειώ

Ο πρώτος τόμος

Οι μυθικές συγκρούσεις Ελλήνων και βαρβάρων, η ιστορία της Περσίας στα χρόνια του βασιλιά Κύρου.

Ανοιξη του 480 π.Χ.

Στη μικρασιατική Αλικαρνασσό, μια γυναίκα, η Ροιώ («ροδιά» σήμαινε τ’ όνομά της) κρατά από το χέρι το σχεδόν πεντάχρονο αγοράκι της, που η ίδια, θεωρώντας το δώρο της Ηρας, το είχε ονομάσει Ηρόδοτο. Η προσοχή μητέρας και παιδιού ήταν στραμμένη στα πολυάριθμα στρατεύματα του Πέρση βασιλιά Ξέρξη που πλημμύριζαν τη γύρω περιοχή καθώς αυτά βάδιζαν εναντίον της Ελλάδας. Η μεγαλοπρέπεια της εικόνας είχε προκαλέσει απορίες στο παιδάκι, κι εκείνο με τη σειρά του ζητούσε διευκρινίσεις από τη μητέρα του. Επρόκειτο όμως για πολύπλοκο στρατιωτικό ζήτημα και, επομένως, ακατανόητο για τη Ροιώ. Τα χρόνια, από την άλλη, περνούσαν, οι Πέρσες είχαν επανειλημμένα νικηθεί, και ο Ηρόδοτος και σε κατοπινότερες περιπτώσεις θα τους είχε δει να επιστρέφουν καταπτοημένοι. Ετσι, όσο μεγάλωνε, τόσο και εντονότερα επιθυμούσε να μάθει περισσότερα για την ελληνοπερσική αναμέτρηση.

Μαζί,

Γευσιγνώστης

Συλλεκτικό τεύχος, αφιερωμένο στην κρητική κουζίνα και τα εμβληματικά της προϊόντα.

Ταξιδέψαμε και σας παρουσιάζουμε πρόσωπα και γεύσεις.

55 μοναδικές συνταγές, παραδοσιακές και μοντέρνες.

Και

ΒHMAgazino

Ιωάννα Γκίκα. Η διεθνής ιέρεια της Indie Rock.

Και στην απλή έκδοση των €2.