Σε όλους μας έχει συμβεί ένα «ατύχημα» στην κουζίνα. Μπορεί να βρισκόμαστε στα πρώτα μας μαγειρικά βήματα, να είμαστε φύσει (ή θέσει) αφηρημένοι ή κάποιο έκτακτο γεγονός να μας κράτησε μακριά από το φαγητό την χειρότερη στιγμή, το αποτέλεσμα πάντως ήταν το ίδιο: Μαύροι καπνοί και ένα στρώμα καμένου φαγητού στη βάση του σκεύους.
Το χειρότερο; Αν και καταφέραμε να αφαιρέσουμε τη μαύρη μάζα που κάποτε φιλοδοξούσαμε να γίνει το μεσημεριανό μας, η μυρωδιά του καμένου αποφάσισε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να εγκαταλείψει την κατσαρόλα μας. Ευτυχώς, υπάρχει μια εύκολη και γρήγορη λύση – και για άλλη μια φορά προκύπτει από τον συνδυασμό μαγειρικής σόδας και ξιδιού, ο οποίος προκαλεί μια θαυματουργή χημική αντίδραση.
Βρέξτε ελαφρώς το εσωτερικό της κατσαρόλας και πασπαλίστε μια – δύο κουταλιές της σούπας επιτραπέζιο αλάτι. Με τα δάχτυλά σας, απλώστε το σε ολόκληρο το εσωτερικό της κατσαρόλας και αφήστε το να «κάτσε» για δέκα λεπτά ώστε να απορροφήσει τις οσμές. Τρίψτε την κατσαρόλα με ένα υγρό σφουγγαράκι και έπειτα ξεπλύνετέ τη με λίγο νερό, αλλά μην τη στεγνώσετε. Πασπαλίστε μία – δύο κουταλιές μαγειρική σόδα κα απλώστε τη με τα δάχτυλά σας στο εσωτερικό της κατσαρόλας. Έπειτα προσθέστε ένα – δύο φλιτζάνια λευκό ξίδι και αφήστε τη χημική αντίδραση να «ξεκολλήσει» τη μυρωδιά. Μόλις το μίγμα σταματήσει να αφρίζει, τρίψτε την κατσαρόλα και πάλι με ένα υγρό σφουγγάρι για να το απλώσετε παντού, αφήστε το να δράσει για δέκα λεπτά και ξεπλύνετε καλά. Η κατσαρόλα σας θα είναι σαν καινούρια!