Είναι συνηθισμένο να έχετε πολλές αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας του στρες, της κούρασης και των ορμονικών αλλαγών που δημιουργούν αλλαγές στο νευρικό σύστημα. Και φυσικά, υπάρχει η γκάμα των συναισθημάτων που νιώθετε λίγο πριν γίνετε γονείς. Κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στις αλλαγές. Άλλες μαμάδες βιώνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα ενώ άλλες νιώθουν κατάθλιψη και άγχος. Οι έντονες εναλλαγές στη διάθεση ξεκινούν στις 6 με 10 εβδομάδες, χαλαρώνουν στο δεύτερο τρίμηνο και επανεμφανίζονται κοντά στον τοκετό.

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος που μπορεί να προκαλέσει άγχος. Τη μία στιγμή μπορεί να νιώθετε ενθουσιασμένες από τον ερχομό του μωρού και την άλλη να αναρωτιέστε πώς μπήκατε σε αυτήν την κατάσταση. Ανησυχείτε για τις ευθύνες και για το άγνωστο μέλλον που σας περιμένει. Οι υψηλές προσδοκίες που σας πιέζουν, σας αγχώνουν, ακόμα και αν η εγκυμοσύνη σας ήταν προσχεδιασμένη. Μέσα σε όλα, προστίθεται και η αλλαγή της εικόνας σας.

Πώς θα διαχειριστείτε τις εναλλαγές;

  • Πάρτε το με το μαλακό. Μην καταβάλετε τον εαυτό σας με δουλειές και μπείτε σε προτεραιότητα. Είναι σημαντικό να φροντίσετε περισσότερο τον εαυτό σας τώρα.
  • Συνδεθείτε με το σύντροφό σας. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί και οργανώστε ταξίδι αν υπάρχει χρόνος. Προετοιμαστείτε ανάλογα ώστε να νιώθετε ασφάλεια όταν έρθει η ώρα του τοκετού.
  • Κάντε κάτι που να σας ευχαριστεί. Μπορεί να είναι κάτι που θέλετε να κάνετε μόνη σας. Από μία βόλτα, ένα μασάζ, μία βραδιά με τις φίλες σας ή ένας καλός ποιοτικός ύπνος.
  • Εκφραστείτε. Όλες οι ανησυχίες σας είναι φυσιολογικές αλλά είναι απαραίτητο να τα συζητάτε με κάποιον ώστε να μην παίρνει τεράστιες διαστάσεις μέσα στο κεφάλι σας.