Όσο μεγαλώνουμε οι περισσότεροι μαθαίνουμε να προτιμάμε τους καβγάδες από τη σιωπή. Αν και κανένας δεν τους βρίσκει ευχάριστους, αποτελούν έναν υγιή τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν στις σχέσεις μας – αρκεί να φροντίζουμε να δείχνουμε τον απαραίτητο σεβασμό. Ωστόσο, ειδικά όταν πρόκειται για τις ερωτικές μας σχέσεις, πολλές φορές οι τσακωμοί αφήνουν υπολείμματα πικρίας και καχυποψίας που δηλητηριάζουν την επικοινωνία μας με το σύντροφό μας. Πώς καταφέρνουν, λοιπόν, κάποια ζευγάρια να συνεχίζουν παρά τις δυσκολίες; Φαίνεται πως όλα τους έχουν κάτι κοινό!

Η έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, οι αγκαλιές είναι το κλειδί για την υγιή επίλυση των διαφωνιών με το ταίρι σας. Οι επιστήμονες μελέτησαν ένα δείγμα 404 ενηλίκων, από τους οποίους έπαιρναν συνεντεύξεις για ζητήματα σχέσεων και συγκρούσεων κάθε βράδυ για 14 διαδοχικές μέρες. Μεταξύ άλλων συζήτησαν για κοινωνικές δραστηριότητες, ερωτικούς συντρόφους, διαπροσωπικές συγκρούσεις, τη διάθεσή τους και το κατά πόσον δέχθηκαν μία αγκαλιά. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι αγκαλιές συνδέονται με την βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων.

Αγκαλιαστείτε, λοιπόν

Οι ευεργετικές συνέπειες της αγκαλιάς γίνονταν πιο εμφανείς όταν λάμβαναν χώρα μετά από έναν καβγά. Όσοι συμμετέχοντες είχαν λήξει έτσι τις διαφωνίες που είχαν προκύψει μέσα στη μέρα ήταν σε σαφώς καλύτερη ψυχολογική κατάσταση από εκείνους που δεν αγκαλιάστηκαν μετά τον καβγά με το ταίρι τους. Μάλιστα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την οικογενειακή κατάσταση ή το μορφωτικό επίπεδο των ατόμων που συμμετείχαν.

«Οι αγκαλιές ίσως είναι ένας απλός αλλά πολύ αποτελεσματικός τρόπος να δηλώσουμε την υποστήριξή μας στους συντρόφους μας όταν είναι ταραγμένοι, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες», συμπέραναν οι συγγραφείς της έρευνας. Οπότε, την επόμενη φορά που θα τσακωθείτε με τον αγαπημένο σας, δοκιμάστε να χαμηλώσετε την ένταση με μία αγκαλιά!