Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία, η οποία απειλεί τον κλάδο της χοιροτροφίας στη χώρα, είναι ανησυχητική, δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Βουλγαρία έχει αναφέρει περισσότερες από 30 εκδηλώσεις της νόσου –η οποία είναι θανατηφόρα για τους χοίρους, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο– σε εμπορικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ή σε οικόσιτα ζώα και περίπου 130.000 χοίροι έχουν ήδη θανατωθεί.

Ο βούλγαρος υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η χώρα μπορεί να χάσει το σύνολο των ζώων του χοιροτροφικού κλάδου της, δηλαδή 600.000 χοίρους.

Η κατάσταση «είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννα-Κάισα Ίτκονεν και ζήτησε να αναληφθεί δράση εναντίον αυτής της «καταστροφικής», όπως την αποκάλεσε, νόσου των ζώων.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας της κτηνοτροφίας στη Βουλγαρία εκφράζουν φόβους ότι η επιζωοτία μπορεί να προκαλέσει ζημιές έως 2 δισεκατομμυρίων λέβα (1,15 δισεκ. δολάρια).

Η Βουλγαρία θα λάβει 2,9 εκατ. ευρώ οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ για την καταπολέμηση της νόσου, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας Ντεσισλάβα Τάνεβα, αφού συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.

Προληπτικά μέτρα από το ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε απόφαση για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας.

Για το θέμα αυτό προηγήθηκε συνεργασία μεταξύ των Δασικών και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας μεταφοράς του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στη ζωική παραγωγή, ενώ αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων μείωσης του κινδύνου.

Ειδικότερα, με την απόφαση καθορίστηκαν τα εξής:

• Η συγκρότηση συνεργείων δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, όπως προβλέπεται σχετικά στη δασική νομοθεσία (παρ. 2α. του άρθρου 259 του Ν.Δ. 87/69 (ΦΕΚ 7).

• Η κλιμάκωση των μέτρων ανάμεσα σε περιοχές υψηλής προτεραιότητας στις περιοχές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας- Θράκης και Ηπείρου– Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου και στις περιοχές των υπολοίπων αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όπου ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αλλά εντοπίζονται προβλήματα στη γεωργική παραγωγή λόγω του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων.

• Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ρύθμιση των πληθυσμών, αποκλειστικά με τη θήρα σε πεδινές, ημιορεινές – γεωργικές περιοχές από ειδικά συνεργεία ομάδων έμπειρων κυνηγών.

• Ρυθμίζονται θέματα σχεδιασμού και συντονισμού της δραστηριότητας, με τη συγκρότηση συνεργείων κυνηγιού. Τις λεπτομέρειες θα ρυθμίζουν οι Δασικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων και κατόπιν ειδικής επιστημονικής και τεχνικής αιτιολόγησης θα μπορεί να υλοποιηθεί η δράση και εντός καταφυγίων άγριας ζωής.

• Ρυθμίζονται θέματα προστασίας του προσωπικού και των πολιτών κατά την παραπάνω διαδικασία με την αυστηρή επίβλεψη των αρμόδιων Δασικών Υπηρεσιών στις περιοχές λήψης των μέτρων.

• Επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηρευόμενων ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, ενώ παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διάθεσης σε ποσοστό έως 20% του βάρους του κρέατος, μετά από σχετικούς κτηνιατρικούς ελέγχους, σε κοινωνικά παντοπωλεία και ιδρύματα της περιοχής.

• Οι δασικές Υπηρεσίες θα τηρούν πλήρες αρχείο των συνεργείων που θα συγκροτήσουν σχετικά με τη σύνθεση τους, τις εξόδους που πραγματοποίησαν, τον αριθμό των θηρευθέντων χοίρων και τις ποσότητες που διατέθηκαν, την περιοχή δράσης τους. Επίσης θα γίνει καταγραφή των κτηνοτροφικών μονάδων της εκάστοτε περιοχής και λοιπών μέτρων λήψης, που σχετίζονται με τη δίωξη στην ίδια περιοχή.