Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να ασκείστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Κρατώντας το σώμα σας σε φόρμα, το κάνετε πιο ανθεκτικό απέναντι στις προκλήσεις της κύησης και του τοκετού. Παράλληλα, η γυμναστική σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα, μειώνει τους μυϊκούς πόνους και αποτρέπει την υπερβολική αύξηση του βάρους σας. Νέα έρευνα προσθέτει σε αυτή τη λίστα και ένα αναπάντεχο νέο όφελος: Φαίνεται πως η άσκηση κατά τη διάρκεια αυτών των υπέροχων μηνών της ζωής σας, αυξάνει και τις κινητικές δεξιότητες του μωρού!

Η έρευνα

Στα πλαίσια μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise στην αρχή του μήνα που διανύουμε, οι επιστήμονες χώρισαν με τυχαίο τρόπο 71 εγκύους σε δύο ξεχωριστές ομάδες. Οι έγκυοι που βρέθηκαν στην πρώτη ομάδα έκαναν γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα, περίπου για μία ώρα τη φορά και είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της αεροβικής άσκησης, του διαδρόμου, του στατικού ποδηλάτου και του ελλειπτικού μηχανήματος. Αντιθέτως, οι γυναίκες που ανήκαν στη δεύτερη ομάδα έκαναν μόνο πολύ ελαφριές ασκήσεις, stretching και ασκήσεις αναπνοής.

Ένα μήνα μετά τη γέννηση των μωρών, οι ερευνητές εξέτασαν τα νεογέννητα με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή, ο οποίος μέτρησε την ικανότητά τους να στρέφουν το κεφάλι τους και άλλα αντίστοιχα είδη κινήσεων. Ανακάλυψαν ότι τα βρέφη των μητέρων που ασκούνταν τακτικά τα πήγαιναν καλύτερα στο τεστ, παρά το γεγονός ότι όλα τα μωρά βρίσκονταν σε φυσιολογικά στάδια ανάπτυξης για την ηλικία τους. Η σημασία αυτού του προβαδίσματος μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή αν σκεφτούμε πως τα μωρά με ανεπτυγμένες κινητικές δεξιότητες τείνουν να εξελίσσονται σε πιο δραστήρια παιδιά!

Επιπλέον, φαίνεται πως τα κορίτσια ωφελούνται περισσότερο από τα αγόρια. Συνήθως, τα αγόρια αναπτύσσουν πιο γρήγορα κινητικές δεξιότητες, όμως στη συγκεκριμένη έρευνα δεν υπήρξε διαφορά ανάμεσα στα φύλα.

Η αιτία

Αν και απαιτείται επιπλέον διερεύνηση ώστε να μπορέσει να υπάρξει βεβαιότητα για τις παραμέτρους που προκαλούν αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει δύο ενδιαφέρουσες υποθέσεις. Αφ’ ενός, όταν μια έγκυος γυμνάζεται, αυξάνεται η ροή του αίματος και του οξυγόνου προς τη μήτρα, πράγμα που θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Αφ’ ετέρου, είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης εκλύονται αυξητικές ορμόνες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των μωρών και οι οποίες ενδέχεται να περνούν από τη μητέρα στο έμβρυο.

Πώς πρέπει να γυμνάζεται μία έγκυος;

Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν περίπου 150 λεπτά άσκησης σε μέτρια ένταση κάθε εβδομάδα. Στην ουσία, μια έγκυος θα πρέπει να γυμνάζεται με τόση ένταση ώστε να αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί και η κυκλοφορία του αίματος, αλλά όχι τόσο ώστε να της κόβεται η ανάσα ή να μην μπορεί να μιλήσει με άνεση. Ωστόσο, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και είναι απολύτως αναγκαίο να πάρετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας πριν ανεβείτε στον διάδρομο του γυμναστηρίου.