Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει τις βλαβερές συνέπειες των ζαχαρούχων αναψυκτικών στον οργανισμό μας. Οι επιπλέον «κρυφές» θερμίδες τους, οι οποίες δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία αλλά και με σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης. Φαίνεται, όμως, ότι ούτε οι light εκδοχές τους είναι και τόσο αθώες. Μάλιστα, τα ευρήματα νέας έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν συχνά τέτοιου είδους ροφήματα, έχουν έως και 17% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με εκείνα που τηρούν το μέτρο.

Η έρευνα

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine και εκπονήθηκε από ένα τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ασχολείται με την έρευνα του καρκίνου, έρχεται να προστεθεί σε μια ευρεία βιβλιογραφία που έχει συνδέσει την κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών με την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών και την πρόκληση πρόωρου θανάτου. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 450.000 Ευρωπαίους πολίτες από 10 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι στην αρχή της έρευνας δεν έπασχαν από καρκίνο, καρδιοπάθειες ή διαβήτη και δεν είχαν βιώσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η έρευνα διήρκεσε περίπου 16 χρόνια και σε αυτό το διάστημα πέθαναν περίπου 41.700 συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, έχασε τη ζωή του το 11% εκείνων που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο αναψυκτικά κάθε μέρα, ενώ 9% εκείνων που κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτήρι το μήνα. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι εκείνοι που προτιμούσαν τα light αναψυκτικά έτειναν να αναπτύσσουν καρδιαγγειακές ασθένειες, ενώ εκείνοι που επέλεγαν ζαχαρούχα έχαναν τη ζωή τους από ασθένειες του στομάχου ή του ήπατος.

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή τη διάκριση δεν έχουν εξακριβωθεί, με μία θεωρία να υποστηρίζει ότι τα δεδομένα πρέπει να διαβαστούν αντίστροφα: Ενδέχεται τα άτομα που έχουν ήδη κάποια καρδιαγγειακή πάθηση να στρέφονται στις εκδοχές των αγαπημένων τους αναψυκτικών που δεν περιέχουν ζάχαρη και έχουν λιγότερες θερμίδες. Αυτό όμως αμφισβητείται εν μέρει από τη μεθοδολογία των επιστημόνων, οι οποίοι όχι μόνο έλαβαν υπόψη τους άλλους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο ή χρόνιες ασθένειες, αλλά και δεν προσμέτρησαν στην ανάλυση των δεδομένων τούς θανάτους που σημειώθηκαν κατά το πρώτο χρονικό διάστημα της έρευνας.

Ίσως η εξήγηση είναι βιολογική: Έρευνες σε ζώα έχουν συνδέσει τη συχνή κατανάλωση αναψυκτικών με συνθετικά γλυκαντικά με την δυσκολία του οργανισμού να επεξεργαστεί την πραγματική ζάχαρη. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν αυτό ισχύει και για το ανθρώπινο σώμα.

Όσον αφορά τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, οι επιστήμονες διατύπωσαν την υπόθεση ότι ο λόγος που αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες του στομάχου είναι το ενδεχόμενο τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα να βλάπτουν τον βλεννογόνο του στομάχου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μολύνσεων. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει και τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες του πεπτικού. Ωστόσο και αυτή η θεωρία απαιτεί περισσότερη διερεύνηση.

Μέχρι τότε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε όσο δυνατόν περισσότερο τα αγαπημένα μας αναψυκτικά. Έτσι θα τα απολαμβάνουμε και περισσότερο!

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: