Ακόμη και οι καλύτεροι μαθητές συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα μαθήματα θετικών επιστημών. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι το γεγονός ότι αυτού του είδους η ύλη εντάσσεται στα σχολικά προγράμματα πολύ αργότερα από ό,τι η γλώσσα και η αριθμητική, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην είναι εξοικειωμένα με τις απαιτήσεις και τη λογική τους. Και αυτό είναι κρίμα, όχι μόνο γιατί τα συγκεκριμένα μαθήματα μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα, αλλά και γιατί είναι σε θέση να ικανοποιήσουν μία από τις κυριότερες έμφυτες τάσεις των παιδιών: Την ανάγκη τους να ανακαλύψουν τον κόσμο και να ερμηνεύσουν τα πράγματα που τα περιβάλλουν. Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα;

  • Μικροί (και μεγάλοι) εξερευνητές: Οι βόλτες στη φύση είναι το πρώτο εργαλείο που έχετε στα χέρια σας, φτάνει να το αξιοποιήσετε σωστά. Την επόμενη φορά που θα κάνετε μια οικογενειακή εκδρομή, ενθαρρύνετε την περιέργεια των παιδιών δείχνοντάς τους τα διαφορετικά ζώα και φυτά που θα συναντάτε. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τα πάντα για αυτά. Αντιθέτως, το να μοιραστείτε μαζί τους τις δικές σας απορίες και έπειτα να αναζητήσετε μαζί πληροφορίες για αυτές θα τους μάθει να αναζητούν και τα ίδια απαντήσεις. Ταυτόχρονα, δεν βλάπτει να γεμίσετε το σπίτι με περιοδικά με θέμα τη φύση και τις επιστήμες, ούτε να παρακολουθείτε όλοι μαζί ντοκιμαντέρ για ζητήματα που το ενδιαφέρουν.
  • Παιχνίδια με τη γνώση: Εκμεταλλευτείτε την αγάπη τους για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και προσφέρετέ τους επιλογές με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Θα μαθαίνουν καινούρια πράγματα χωρίς καν να το καταλάβουν!
  • Εκδρομές με περιεχόμενο: Αν ζείτε σε μεγάλη πόλη, μπορείτε να κάνετε βόλτες με τα παιδιά που θα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά και θα είναι πιο διασκεδαστικές από ποτέ. Μια επίσκεψη στο πλανητάριο, το αστεροσκοπείο ή το μουσείο φυσικής ιστορίας είναι βέβαιο πως θα τα μαγέψει! Σε περίπτωση που ο τόπος κατοικίας σας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, αντί να περιμένετε το επόμενο οικογενειακό ταξίδι, εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που σας δίνει η καθημερινή ζωή για να ξυπνήσετε το ενδιαφέρον τους: Δείξτε τους πώς λειτουργούν τα διάφορα μηχανήματα που βρίσκονται ακόμη και μέσα στο σπίτι σας ή κατεβάστε μία από τις εφαρμογές που εντοπίζουν αστερισμούς και κάντε μαζί μία βραδινή βόλτα μακριά από τα φώτα της πόλης.
  • Ανοιχτοί ορίζοντες: Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν ότι οι επιστήμες δεν αφορούν μόνο τα «φυτά», καθώς όλοι μας τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε πάντα. Αν έχετε κόρες είναι ακόμη πιο σημαντικό να τους δείχνετε πως πιστεύετε ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις θετικές επιστήμες. Παρ’ όλο που τα κορίτσια εκφράζουν μικρότερο ενδιαφέρον για αυτές από ό,τι τα αγόρια, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η απόκλιση παρουσιάζεται μετά το τέλος του δημοτικού, αφού δηλαδή εσωτερικεύσουν μια σειρά από στερεότυπα. Τέλος, βρείτε εύκολα πειράματα που μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια στο σπίτι και καθιερώστε μία ημέρα και ώρα την εβδομάδα που η οικογένειά σας θα ασχολείται με αυτά. Είναι βέβαιο πως θα το διασκεδάσετε όλοι πολύ!