Την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ,
Δύο αιώνες μετά τον αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας του 1821, μία πρωτότυπη αναδρομή στην Ιστορία μας

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 1770-1871

Αυτή την εβδομάδα:
Ο αγώνας της Ανεξαρτησίας και η ίδρυση του ελληνικού κράτους
Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων και η Επανάσταση
Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και τα πολεμικά γεγονότα που ακολούθησαν
Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Υψηλάντης, Μαυροκορδάτος και οι υπόλοιποι εθνικοί ήρωες
Η πολιτική οργάνωση του Αγώνα
Τα Συντάγματα του Αγώνα
Οι εμφύλιοι πόλεμοι
Ο Καποδίστριας κυβερνήτης
Σε επιμέλεια του Βασίλη Παναγιωτόπουλου, με τη συμμετοχή κορυφαίων καθηγητών, ιστορικών και κοινωνιολόγων.
Καρπός πολύχρονης ιστορικής έρευνας με θέματα που, για πρώτη φορά παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο στην ελληνική ιστοριογραφία.

Μαζί,

Σίγκμουντ Φρόυντ, Τρεις μελέτες για τη θεωρία της σεξουαλικότητας

Το θεμελιακό και καινοτόμο έργο του Πατέρα της Ψυχανάλυσης

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Αυστριακός Σίγκμουντ Φρόυντ, φυσιολόγος και ψυχίατρος, έθεσε με τις μελέτες του τις βάσεις της ψυχανάλυσης ως θεραπευτικής μεθόδου και έφερε επανάσταση στον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος αντιλαμβάνεται έννοιες όπως η συνείδηση και η σεξουαλικότητα.

Στο έργο «Τρεις Μελέτες για τη Θεωρία της Σεξουαλικότητας», ο Φρόυντ αποπειράται να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι εκτροπές της σεξουαλικής ενόρμησης ως προς το αντικείμενο και τον στόχο της πηγάζουν από έμφυτες τάσεις ή αποκτώνται από επιρροές της ζωής. Ορμώμενος από την καθημερινή ιατρική εμπειρία, η οποία ενισχύεται από τα αποτελέσματα της ψυχαναλυτικής έρευνας, ο Φρόυντ υποστηρίζει ότι η έλευση της εφηβείας σηματοδοτεί την αρχή των μεταβολών που οδηγούν την παιδική σεξουαλική ζωή στην οριστική κανονική της διαμόρφωση.

Οι «Τρεις μελέτες για τη σεξουαλική θεωρία», αυτό το θεμελιακό και αποφασιστικά καινοτόμο έργο, που ο Φρόυντ μαζί με την «Ερμηνεία των ονείρων» θεωρούσε τα δύο σημαντικότερα έργα του, επιχειρεί μία καντιανού τύπου κριτική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο νοούμε το ζήτημα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.

Οσο αυθαίρετες κι αν είναι πολλές φορές οι κατατάξεις και οι αξιολογήσεις βιβλίων, δεν είναι τυχαίο ότι οι «Τρεις μελέτες για τη θεωρία της σεξουαλικότητας» περιλαμβάνονται σχεδόν πάντα στις απαριθμήσεις εκείνων των λίγων βιβλίων, που σημάδεψαν τη σκέψη του ανθρώπου και που από την εμφάνισή τους και ύστερα τα πράγματα οριστικά πια δεν είναι όπως πριν.

Το βιβλίο αυτό περιέχει την πιο πρωτότυπη συμβολή του Φρόυντ στην επιστήμη του ανθρώπου και σε πρώτη, οριστική και τελευταία μορφή τη διατύπωση μιας θεωρίας της σεξουαλικότητας με αξίωση νομοτελειακή.

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Γκι Μανουκιάν. Αντώνης Ρέμος. Φωτογραφίζονται και μιλάνε αποκλειστικά, πριν τη διεθνή μουσική τους συνάντηση.

Και στην απλή έκδοση των €2.

Ακολουθήστε το στο Google News