Η αλήθεια είναι ότι είναι πολλοί. Σύμφωνα μάλιστα με τη βιβλιογραφία, το βραδινό τσιμπολόγημα είναι πολύ συχνό φαινόμενο και συνήθως συνοδεύεται με όχι και τόσο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity», το βιολογικό μας ρολόι είναι η αιτία που αυξάνεται η πείνα και η λαχτάρα για γλυκά, υδατάνθρακες και αλάτι μετά το απόγευμα. Ρυθμίζει την όρεξή μας ώστε να πεινάμε περισσότερο από το απόγευμα και μετά, ως μηχανισμό επιβίωσης για να προσλάβουμε και να αποθηκεύσουμε ενέργεια για τις ώρες του ύπνου που θα ακολουθήσουν.

Λόγω αυτής της βιολογικής ρύθμισης της όρεξής μας, στους περισσότερους υπάρχει η τάση για παράλειψη των γευμάτων της ημέρας (π.χ. του πρωινού), με προτίμηση στα απογευματινά και βραδινά γεύματα. Παράλληλα, για πολλούς το φαγητό είναι ένα μέσο εκτόνωσης και χαλάρωσης μετά από μια κουραστική ημέρα.

Τι κάνετε λοιπόν όταν θέλετε να τσιμπολογήσετε το βράδυ βλέποντας μια ταινία ή απλώς χαλαρώνοντας;

*Κόψτε λαχανικά σε sticks. Καροτάκια, αγγουράκια και ό,τι άλλα λαχανικά μπορεί να σας δώσουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε το αγαπημένο σας κριτσάνισμα χωρίς πολλές θερμίδες. Για να το συνδυάσετε, φτιάξτε ένα ελαφρύ dip με άπαχο γιαούρτι και κομμένες πιπεριές (χτυπήστε λίγο στο μίξερ για να γίνει ομοιογενές) ή συνδυάστε τα με κάποιο τυρί τύπου cottage το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά.

*Κόψτε φρούτα σε ροδέλες, πασπαλίστε τα με μπόλικη κανέλα και έχετέ τα ως ένα ελαφρύ και υγιεινό σνακ.

*Φτιάξτε σπιτικά ποπ κορν. Πάρτε από το σουπερμάρκετ ή από ένα κατάστημα με είδη διατροφής σπόρους καλαμποκιού. Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε ελάχιστο λάδι, ρίξτε τους σπόρους και ανοίξτε το μάτι της κουζίνας κλείνοντας το καπάκι. Θα αρχίσουν να ακούγονται οι σπόροι που ανοίγουν και χτυπάνε πάνω στο καπάκι. Οταν σταματήσει ο θόρυβος, ανοίξτε το καπάκι και σερβίρετε.

*Αντί για γλυκό. Αν θέλετε κάτι γλυκό, φτιάξτε ένα ρόφημα κακάο. Βάλτε μόνο μια κουταλιά κακάο σε σκόνη και αν θέλετε ελάχιστο γάλα, χωρίς ζάχαρη. Το ρόφημα σας δίνει τη δυνατότητα να το απολαμβάνετε περισσότερη ώρα, καλύπτοντας έτσι για μεγαλύτερο διάστημα το αίσθημα του γλυκού.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.