Ηρόδοτος: Περσικοί Πόλεμοι

Το επίκαιρο έργο του «πατέρα της Ιστορίας» σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις. Αυθεντικά κείμενα και η μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και αναλύσεις.

Αυτή την εβδομάδα,

Eρατώ, Β’ τόμος

Η «Ερατώ» αποτελεί εισαγωγή στην «Ξερξιάδα», στην ενότητα δηλαδή εκείνη του έργου του Ηροδότου στην οποία δίνεται συχνά η παραπάνω ονομασία, με βάση το γεγονός ότι περιγράφεται η εκστρατεία του Ξέρξη εναντίον της μητροπολιτικής Ελλάδας.

Στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου ο ιστοριογράφος εξιστορεί την εναντίον των Περσών εκραγείσα ιωνική επανάσταση. Κατά τον 6ο αιώνα οι ελληνικές πόλεις της Ιωνίας βρίσκονταν υπό την εξουσία του βασιλιά της Λυδίας Κροίσου, ενώ στη συνέχεια έπεσαν βαθμιαία στα χέρια των Περσών, όταν ο πέρσης βασιλιάς Αχαιμενίδης Κύρος αιχμαλώτισε τον Κροίσο. Ωστόσο, οι Ελληνες επαναστάτησαν. Ο μεγάλος αυτός ξεσηκωμός ξέσπασε το 499 π.Χ., κράτησε έξι χρόνια και εξαπλώθηκε από το Βυζάντιο, τη Θράκη και ολόκληρη τη Δυτική Μικρά Ασία μέχρι και την Κύπρο. Σε εκκλήσεις των Ιώνων για αποστολή βοήθειας ανταποκρίθηκαν οι Αθηναίοι.

Η εκστρατεία του Ξέρξη εναντίον της Ελλάδας αποτέλεσε την περσική εκδίκηση για την ιωνική επανάσταση. Στο ηροδότειο κείμενο, όπου εξιστορούνται οι Μάχες του Μαραθώνα και των Θερμοπυλών, παρατίθενται ακόμη κατατοπιστικά σχόλια σχετικά με την πορεία του περσικού στρατού, τα εδάφη που αυτός διασχίζει, αλλά και αναφορικά με θέματα πολεμικής τακτικής.

Μαζί

4D βιβλία

Το ανθρώπινο σώμα, πλάσματα του βυθού, πλανήτες, δεινόσαυροι παίρνουν ζωή μέσα από τα συναρπαστικά βιβλία που ζωντανεύουν!

  • Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή «DEVAR» στο κινητό ή το tablet, από το App Store ή το Google Play
  • Σκανάρετε τις εικόνες του βιβλίου και αφεθείτε στη μαγεία!

Ενα όμορφο δώρο για τα παιδιά μας!

Αυτή την εβδομάδα,

Ανθρώπινο σώμα

Το πιο ζωντανό μάθημα ανατομίας!

Ενα τρισδιάστατο μοντέλο ανθρώπινου σώματος, βγαίνει μέσα από την οθόνη σας. Μελετήστε το από όλες τις πλευρές. Μετακινήστε τη συσκευή γύρω από το τρισδιάστατο μοντέλο και θα δείτε πώς ονομάζονται τα διάφορα μέρη του σώματος.

Εξερευνήστε τον ανθρώπινο σκελετό, το νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα, τους μυς, τα οστά και το δέρμα.

Ακόμη,

Harper’s Bazaar

  • Η Ρόζι Χάντιγκτον φωτογραφίζεται αποκλειστικά για το ελληνικό Harper’s Bazaar στους δρόμους του Λος Αντζελες
  • Σύνολα που θα κάνουν αυτόν το χειμώνα ξεχωριστό
  • Τα αξεσουάρ που απογειώνουν το στυλ
  • Οι νέες δυναστείες της show biz

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Και στην απλή έκδοση των €2.

Ακολουθήστε το στο Google News