Μικρασιατική Καταστροφή και Ελληνική Κοινωνία

Πώς η Ελλάδα του ’20 υποδέχτηκε και αφομοίωσε τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας

  • Τα διδάγματα, τα ιστορικά γεγονότα, τα γκρίζα σημεία
  • Με τη σφραγίδα του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

Πρόλογος: Πασχάλης Κιτρομηλίδης

Το «Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών», το μοναδικό ερευνητικό ίδρυμα της χώρας που ασχολείται αποκλειστικά με την επιστημονική μελέτη του μικρασιατικού ελληνισμού, παρουσιάζει μέσα από την παρούσα έκδοση τις επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής στην ελληνική κοινωνία. Ειδικότερο αντικείμενο της έκδοσης είναι η εμπειρία της προσφυγιάς και οι συνέπειές της. Η ερευνητική οπτική μετατοπίζεται από τις ιστορικές κοιτίδες του Μικρασιατικού ελληνισμού στους τρόπους με τους οποίους η κοινωνία της μητροπολιτικής Ελλάδας υποδέχθηκε στους κόλπους της τους ξεριζωμένους και στα αποτελέσματα, κοινωνικά, πολιτικά και πνευματικά της συσσωμάτωσης του μικρασιατικού και του ευρωπαϊκού ελληνισμού σε ενιαία κοινωνία και ομοιογενές εθνικό κράτος στη νοτιότατη απόληξη της χερσονήσου του Αίμου.

Η συσσωμάτωση των δύο μεγάλων γεωγραφικών τμημάτων του ελληνισμού σε ομοιογενές εθνικό κράτος, ενταγμένο στον ευρωπαϊκό κόσμο, προσέδωσε στην Ελλάδα τη σύγχρονή της φυσιογνωμία και προδιέγραψε την ιστορική της διαδρομή κατά τον εικοστό αιώνα. Αφετηρία της διαδρομής αυτής ήταν μια ανυπολόγιστη εθνική και ανθρώπινη τραγωδία με εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα, που συνοδεύτηκε από τον ανείπωτο πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Μαζί

Λεξικό Ελληνικών Συντομογραφιών

  • Τι κρύβεται πίσω από τον ΟΟΣΑ;
  • Ξέρετε τι σημαίνουν τα αρχικά ΣΕΓΑΣ;
  • Πόσο μας αφορά ο ΝΠΔ;

ΝΠΔ, ΟΑΚΑ, ΟΑΣΑ, ΟΛΜΕ, ΟΟΣΑ, ΟΕΔ, ΟΑΕΕ, ΣΕΓΑΣ, ΣΜΕΝ, ΥΜΘ, ΦΕΚ, ΧΥΤΑ,  κ.ά.

Ενας οδηγός με πάνω από 10.000 αρκτικόλεξα και συντομογραφίες, για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη!

Αυτή την εβδομάδα, ο δεύτερος και τελευταίος τόμος

Αποκλειστική επιδίωξη του λεξικού αυτού, υπήρξε η πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη πληροφόρηση, μέσα από την επεξήγηση συντομογραφιών που απαντώνται τόσο σε σύγχρονα όσο και σε ιστορικά ή αρχειακά κείμενα.

Το Λεξικό, αποτελεί ένα χρήσιμο και απαραίτητο βοήθημα για όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν και να κατανοήσουν τι σημαίνουν χιλιάδες συντομογραφίες, που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Ακολουθήστε το στο Google News